Shqip » Hungarisht   Numra rreshtorё


61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

+ 61 [hatvanegy]

+ Sorszámok

61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

61 [hatvanegy]

Sorszámok

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipmagyar
Muaji i parё ёshtё janari. Az e--- h---- a j-----. +
Muaji i dytё ёshtё shkurti. A m------ h---- a f------. +
Muaji i tretё ёshtё marsi. A h------- h---- a m------. +
   
Muaji i katёrt ёshtё prilli. A n------- h---- a- á------. +
Muaji i pestё ёshtё mai. Az ö----- h---- a m----. +
Muaji i gjashtё ёshtё qershori. A h------ h---- a j-----. +
   
Gjashtё muaj janё njё gjysmё viti. Ha- h---- a- e-- f----. +
janar, shkurt, mars, Ja----- f------- m------, +
prill, maj dhe qershor. áp------ m---- é- j-----. +
   
Muaji i shtatё ёshtё korriku. A h------ h---- a j-----. +
Muaji i tetё ёshtё gushti. A n-------- h---- a- a--------. +
Muaji i nёntё ёshtё shtatori. A k--------- h---- a s---------. +
   
Muaji i dhjetё ёshtё tetori. A t------ h---- a- o------. +
Muaji i njёmbёdhjetё ёshtё nёntori. A t----------- h---- a n-------. +
Muaji i dymbёdhjetё ёshtё dhjetori. A t------------ h---- a d-------. +
   
Dymbёdhjetё muaj janё njё vit. Ti------ h---- a- e-- é-. +
korrik, gusht, shtator, Jú----- a--------- s---------, +
tetor, nёntor dhe dhjetor. ok------ n------- é- d-------. +
   

Gjuha amtare mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme

Gjuha jonë amtare është gjuha e parë që ne mësojmë. Kjo ndodh pa vetëdije dhe ne nuk e vëmë re. Shumica e njerëzve kanë vetëm një gjuhë amtare. Gjuhët e tjera mësohen si gjuhë të huaja. Sigurisht që ka edhe njerëz që rriten me disa gjuhë. Sidoqoftë ata zakonisht i flasin këto gjuhë në nivele të ndryshme. Shpesh gjuhët përdoren në mënyra të ndryshme. Për shembull, një gjuhë flitet në punë. Tjetra përdoret në shtëpi. Sesa mirë e flasim një gjuhë varet nga disa faktorë. Kur i mësojmë në fëmijëri, zakonisht i mësojmë shumë mirë. Qendra jonë gjuhësore funksionon në mënyrë më efektive gjatë këtyre vite të jetës. Gjithashtu është e rëndësishme sesa shpesh e flasim një gjuhë.

Sa më shumë ta përdorim, aq më mirë e flasim. Studiuesit besojnë se kurrë nuk mund të flasësh dy gjuhë në të njëjtin nivel. Një gjuhë mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme. Eksperimentet duket se e konfirmojnë këtë hipotezë. Persona të ndryshëm u testuan për një studim. Disa prej tyre flisnin rrjedhshëm dy gjuhë. Këto gjuhë ishin kinezisht si gjuhë amtare dhe anglisht. Gjysma tjetër e personave flisnin vetëm anglisht si gjuhë amtare. Personat e testuar duhej të zgjidhnin detyra të thjeshta në anglisht. Gjatë këtij procesi u mat aktiviteti i trurit. U vunë re ndryshime në trurin e personave të testuar! Tek personat disa gjuhësh, një zonë e caktuar e trurit ishte veçanërisht aktive. Personat një gjuhësh nuk shfaqën aktivitet në këtë zonë. Të dy grupet i zgjidhën detyrat njësoj shpejt dhe saktë. Megjithatë, kinezët përkthenin gjithçka në gjuhën e tyre amtare…