Shqip » Italisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [cinquantotto]

+ Parti del corpo

58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

58 [cinquantotto]

Parti del corpo

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipitaliano
Po vizatoj njё burrё. Io d------ u- u---. +
Nё fillim kokёn. Pr--- l- t----. +
Burri mban njё kapele. L’---- i------ u- c-------. +
   
Nuk i duken flokёt. No- s- v----- i c------. +
Nuk i duken edhe veshёt. No- s- v----- n------ l- o-------. +
Edhe kurrizi nuk i duket. No- s- v--- n------ l- s------. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Io d------ g-- o---- e l- b----. +
Burri kёrcen dhe qesh. L’---- b---- e r---. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. L’---- h- i- n--- l----. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Lu- h- i- m--- u- b------. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Lu- i------ a---- u-- s------ i------ a- c----. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. È i------ e f- f-----. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Le b------ s--- r------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. An--- l- g---- s--- r------. +
Burri ёshtё prej bore. L’---- è f---- d- n---. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. No- i------ n- p-------- n- c------- / s--------. +
Por burri nuk ka ftohtё. Ma l----- n-- h- f-----. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. È u- p------ d- n---. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...