Shqip » Gjeorgjisht   Vende dhe gjuhё


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

+ 5 [ხუთი]5 [khuti]

+ ქვეყნები და ენებიkveqnebi da enebi

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [ხუთი]
5 [khuti]

ქვეყნები და ენები
kveqnebi da enebi

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipქართული
Xhoni ёshtё nga Londra. ჯო-- ლ--------- ა---.
j--- l--------- a---.
+
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. ლო----- მ--------- დ-- ბ---------.
l------ m--------- d-- b-----------.
+
Ai flet anglisht. ის ი--------- ლ---------.
i- i--------- l-----------.
+
   
Maria ёshtё nga Madridi. მა--- მ--------- ა---.
m---- m--------- a---.
+
Madridi ndodhet nё Spanjё. მა----- მ--------- ე--------.
m------ m--------- e----------.
+
Ajo flet spanjisht. ის ე-------- ლ---------.
i- e--------- l-----------.
+
   
Petri dhe Marta janё nga Berlini. პე---- დ- მ---- ბ--------- ა----.
p------- d- m---- b--------- a----.
+
Berlini ndodhet nё Gjermani. ბე----- მ--------- გ---------.
b------ m--------- g----------.
+
Flisni ju te dy gjermanisht? თქ--- ო---- გ--------- ლ---------?
t---- o---- g--------- l-----------?
+
   
Londra ёshtё njё kryeqytet. ლო----- დ----------.
l------ d----------.
+
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. მა----- დ- ბ------- დ------------.
m------ d- b-------- d------------.
+
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. დე---------- დ--- დ- ხ---------.
d----------- d--- d- k----------.
+
   
Franca ndodhet nё Europё. სა-------- ე--------.
s--------- e----------.
+
Egjipti ndodhet nё Afrikё. ეგ----- ა--------.
e-------- a----------.
+
Japonia ndodhet nё Azi. ია----- ა------.
i------- a-------.
+
   
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. კა---- ჩ------- ა---------.
k------ c-------- a-----------.
+
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. პა---- ც-------- ა---------.
p------ t---------- a-----------.
+
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. ბრ------ ს------ ა---------.
b------- s------- a-----------.
+
   

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin.

Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!