Shqip » Lituanisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [penkiasdešimt aštuoni]

+ Kūno dalys

Kliko për të parë tekstin:   
Shqiplietuvių
Po vizatoj njё burrё. (A-) p----- v---. +
Nё fillim kokёn. Pi-------- g----. +
Burri mban njё kapele. Vy--- n------ s-------. +
   
Nuk i duken flokёt. Pl---- n-------. +
Nuk i duken edhe veshёt. Au-- t--- p-- n-------. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Nu----- t--- p-- n-------. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. (A-) p----- a--- i- b----. +
Burri kёrcen dhe qesh. Vy--- š--- i- j-------. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Vy--- t--- i--- n---. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Ra----- j-- l---- l----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. An- k---- j-- u-------- š-----. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Da--- ž---- i- š----. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Ra---- s-------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Ko--- t--- p-- s-------. +
Burri ёshtё prej bore. Vy--- y-- i- s-----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Ji- n-------- k----- i- p----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Be- v---- n------. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Ji- y-- s---- b---------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...