Shqip » Maqedonisht   Familja


2 [dy]

Familja

-

+ 2 [два]2 [dva]

+ ФамилијаFamiliјa

2 [dy]

Familja

-

2 [два]
2 [dva]

Фамилија
Familiјa

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipмакедонски
gjyshi де--
d---o
+
gjyshja ба--
b--a
+
ai dhe ajo то- и т--
t-- i t-a
+
   
babai та---
t---o
+
nёna ма---
m---a
+
ai dhe ajo то- и т--
t-- i t-a
+
   
i biri / djali си-
s-n
+
e bija / vajza ќе---
k-----a
+
ai dhe ajo то- и т--
t-- i t-a
+
   
vёllai бр--
b--t
+
motra се----
s-----a
+
ai dhe ajo то- и т--
t-- i t-a
+
   
xhaxhai, daja чи---
c-----o
+
tezja, halla те---
t----a
+
ai dhe ajo то- и т--
t-- i t-a
+
   
Ne jemi njё familje. Ни- с-- е--- ф-------.
N--- s--- y---- f-------.
+
Familja nuk ёshtё e vogёl. Фа-------- н- е м---.
F--------- n-- y- m---.
+
Familja ёshtё e madhe. Фа-------- е г-----.
F--------- y- g-------.
+
   

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme.

Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…