Shqip » Maqedonisht   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [триесет и шест]36 [triyesyet i shyest]

+ Јавен сообраќајЈavyen soobrakjaј

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

36 [триесет и шест]
36 [triyesyet i shyest]

Јавен сообраќај
Јavyen soobrakjaј

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipмакедонски
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Ка-- е а---------- с------?
K---- y- a----------- s-------?
+
Cili autobus shkon nё qendёr? Ко- а------ в--- в- ц-------?
K-- a------- v--- v- t---------?
+
Cilёn linjё duhet tё marr? Ко-- л----- м---- д- ј- з----?
K--- l----- m---- d- ј- z-----?
+
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Да-- м---- д- с- п---------?
D--- m---- d- s-- p------------?
+
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Ка-- м---- д- с- п-------?
K---- m---- d- s-- p---------?
+
Sa kushton njё biletё? Ко--- ч--- е--- в---- б----?
K----- c---- y----- v----- b-----?
+
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? Ко--- а-------- с------ и-- д- ц-------?
K----- a--------- s------- i-- d- t---------?
+
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Ов-- м----- д- с- с------.
O---- m------ d- s-- s--------.
+
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Мо---- д- с- с------ п-----.
M------ d- s-- s-------- p-----.
+
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Сл------ м---- д---- з- 5 м-----.
S-------- m----- d---- z- 5 m------.
+
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Сл------ т------ д---- з- 10 м-----.
S-------- t------ d---- z- 10 m------.
+
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Сл------ а------ д---- з- 15 м-----.
S-------- a------- d---- z- 15 m------.
+
   
Kur niset metroja e fundit? Ко-- в--- п--------- м----?
K---- v--- p---------- m-----?
+
Kur niset tramvaji i fundit? Ко-- в--- п--------- т------?
K---- v--- p---------- t------?
+
Kur niset autobusi i fundit? Ко-- в--- п--------- а------?
K---- v--- p---------- a-------?
+
   
A keni njё biletё? Да-- и---- в---- б----?
D--- i----- v----- b-----?
+
Biletё? – Jo, nuk kam. Во--- б----? – Н-- н----.
V----- b-----? – N--- n-----.
+
Atёherё duhet tё paguani gjobё. То--- м----- д- п------ к----.
T------ m------ d- p------- k----.
+
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?