Shqip » Maqedonisht   Vende dhe gjuhё


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

+ 5 [пет]5 [pyet]

+ Земји и јазициZyemјi i јazitzi

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [пет]
5 [pyet]

Земји и јазици
Zyemјi i јazitzi

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipмакедонски
Xhoni ёshtё nga Londra. Џо- е о- Л-----.
D--- y- o- L-----.
+
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. Ло---- с- н---- в- А------.
L----- s-- n---- v- A-------.
+
Ai flet anglisht. То- з------ а-------.
T-- z------- a--------.
+
   
Maria ёshtё nga Madridi. Ма---- е о- М-----.
M----- y- o- M-----.
+
Madridi ndodhet nё Spanjё. Ма---- с- н---- в- Ш------.
M----- s-- n---- v- S-------.
+
Ajo flet spanjisht. Та- з------ ш------.
T-- z------- s-------.
+
   
Petri dhe Marta janё nga Berlini. Пе--- и М---- с- о- Б-----.
P----- i M---- s-- o- B------.
+
Berlini ndodhet nё Gjermani. Бе---- с- н---- в- Г--------.
B------ s-- n---- v- G----------.
+
Flisni ju te dy gjermanisht? Зб------- л- в-- д------- г--------?
Z---------- l- v--- d-------- g----------?
+
   
Londra ёshtё njё kryeqytet. Ло---- е г----- г---.
L----- y- g------- g----.
+
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. Ма---- и Б----- с- и--- т--- г----- г------.
M----- i B------ s-- i--- t--- g------ g-------.
+
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. Гл------ г------ с- г----- и б----.
G--------- g------- s-- g------- i b------.
+
   
Franca ndodhet nё Europё. Фр------ с- н---- в- Е-----.
F-------- s-- n---- v- Y------.
+
Egjipti ndodhet nё Afrikё. Ег---- с- н---- в- А-----.
Y-------- s-- n---- v- A-----.
+
Japonia ndodhet nё Azi. Ја------ с- н---- в- А----.
Ј------- s-- n---- v- A----.
+
   
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. Ка---- с- н---- в- С------ А------.
K----- s-- n---- v- S-------- A-------.
+
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. Па---- с- н---- в- С----- А------.
P----- s-- n---- v- S------ A-------.
+
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. Бр---- с- н---- в- Ј---- А------.
B----- s-- n---- v- Ј----- A-------.
+
   

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin.

Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!