Shqip » Holandisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [achtenvijftig]

+ Lichaamsdelen

58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

58 [achtenvijftig]

Lichaamsdelen

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipNederlands
Po vizatoj njё burrё. Ik b-- e-- m-- a-- h-- t------. +
Nё fillim kokёn. Ee--- h-- h----. +
Burri mban njё kapele. De m-- d----- e-- h---. +
   
Nuk i duken flokёt. Je k-- z--- h--- n--- z---. +
Nuk i duken edhe veshёt. Je k-- o-- z--- o--- n--- z---. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Je k-- o-- z--- r-- n--- z---. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Ik b-- d- o--- e- d- m--- a-- h-- t------. +
Burri kёrcen dhe qesh. De m-- d---- e- l----. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. De m-- h---- e-- l---- n---. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Hi- d----- e-- s--- i- z--- h-----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Hi- d----- o-- e-- s---- o- z--- n--. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. He- i- w----- e- h-- i- k---. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. De a---- z--- g-------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. De b---- z--- o-- g-------. +
Burri ёshtё prej bore. De m-- i- v-- s-----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Hi- d----- g--- b---- e- g--- j--. +
Por burri nuk ka ftohtё. Ma-- d- m-- b------- n---. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Hi- i- e-- s--------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...