Shqip » Norvegjisht   Lexoj dhe shkruaj


6 [gjashtё]

Lexoj dhe shkruaj

-

+ 6 [seks]

+ Lese og skrive

6 [gjashtё]

Lexoj dhe shkruaj

-

6 [seks]

Lese og skrive

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipnorsk
Unё lexoj. Je- l----. +
Unё lexoj njё shkronjё. Je- l---- e- b------. +
Unё lexoj njё fjalё. Je- l---- e- o--. +
   
Unё lexoj njё fjali. Je- l---- e- s------. +
Une lexoj njё letёr. Je- l---- e- b---. +
Une lexoj njё libёr. Je- l---- e- b--. +
   
Unё lexoj. Je- l----. +
Ti lexon. Du l----. +
Ai lexon. Ha- l----. +
   
Unё shkruaj. Je- s------. +
Unё shkruaj njё shkronjё. Je- s------ e- b------. +
Unё shkruaj njё fjalё. Je- s------ e- o--. +
   
Unё shkruaj njё fjali. Je- s------ e- s------. +
Unё shkruaj njё letёr. Je- s------ e- b---. +
Unё shkruaj njё libёr. Je- s------ e- b--. +
   
Unё shkruaj. Je- s------. +
Ti shkruan. Du s------. +
Ai shkruan. Ha- s------. +
   

Internacionalizmat

Globalizimi nuk ndalet as tek gjuhët. Kjo është e dukshme me rritjen e internacionalizmave. Internacionalizmat janë fjalë që ekzistojnë në disa gjuhë. Fjalët kanë të njëjtin kuptim ose të ngjashëm. Shqiptimi shpesh është i njëjtë. Drejtshkrimi i fjalëve është zakonisht shumë i ngjashëm. Përhapja e ndërkombëtarizmit është interesante. Nuk merr parasysh kufijtë. As ato gjeografikë. Dhe sidomos ato gjuhësorë. Ka fjalë që kuptohen në çdo kontinent. Fjala hotel është një shembull i mirë i kësaj. Ekziston pothuajse kudo në botë.

Shume internacionalizma vijnë nga shkenca. Termat teknike janë përhapur shpejt dhe në të gjithë botën. Ndërkombëtarizmat e vjetër kanë një rrënjë të përbashkët. Ato evoluuan nga e njëjta fjalë. Shumica e ndërkombëtarizmave bazohen në huamarrje. Kjo do të thotë, se fjalët përfshihen thjesht në gjuhë të tjera. Qarqet kulturore luajnë një rol të rëndësishëm në adoptimin e tyre. Çdo civilizim ka traditat e veta. Prandaj, shpikjet e reja nuk mbizotërojnë kudo. Normat kulturore përcaktojnë cilat gjëra adoptohen. Disa gjëra janë vetëm në pjesë të caktuara të botës. Gjërat e tjera përhapen shumë shpejt në të gjithë botën. Por vetëm kur gjërat përhapen, emri i tyre përhapet gjithashtu. Kjo është pikërisht ajo që e bën ndërkombëtarizmin kaq emocionuese! Nëse zbulojmë gjuhë, ne gjithmonë zbulojmë edhe kultura…