Shqip » Portugalisht PT   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [cinquenta e oito]

+ Partes do corpo

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipportuguês PT
Po vizatoj njё burrё. Eu d------ u- h----. +
Nё fillim kokёn. Pr------ a c-----. +
Burri mban njё kapele. O h---- t-- u- c-----. +
   
Nuk i duken flokёt. Nã- s- v- o c-----. +
Nuk i duken edhe veshёt. Ta---- n-- s- v--- a- o------. +
Edhe kurrizi nuk i duket. As c----- t----- n-- s- v---. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Eu d------ o- o---- e a b---. +
Burri kёrcen dhe qesh. O h---- d---- e r-. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. O h---- t-- u- n---- c-------. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. El- t-- u-- b------ . +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. El- t----- t-- u- c------- n- p------. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. É i------ e e--- f---. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Os b----- s-- f-----. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. As p----- t----- s-- f-----. +
Burri ёshtё prej bore. O h---- é d- n---. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. El- n-- t-- c------ n-- c-----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Ma- o h---- n-- e--- c-- f---. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. El- é u- b----- d- n---. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...