Shqip » Portugalisht BR   Vende dhe gjuhё


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

+ 5 [cinco]

+ Países e línguas

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [cinco]

Países e línguas

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipportuguês BR
Xhoni ёshtё nga Londra. Jo-- é d- L------. +
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. Lo----- f--- n- G-----------. +
Ai flet anglisht. El- f--- i-----. +
   
Maria ёshtё nga Madridi. Ma--- é d- M-----. +
Madridi ndodhet nё Spanjё. Ma---- f--- n- E------. +
Ajo flet spanjisht. El- f--- e-------. +
   
Petri dhe Marta janё nga Berlini. Pe--- e M---- s-- d- B-----. +
Berlini ndodhet nё Gjermani. Be---- f--- n- A-------. +
Flisni ju te dy gjermanisht? Vo--- d--- f---- a-----? +
   
Londra ёshtё njё kryeqytet. Lo----- é u-- c------. +
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. Ma---- e B----- t----- s-- c-------. +
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. As c------- s-- g------ e b----------. +
   
Franca ndodhet nё Europё. A F----- f--- n- E-----. +
Egjipti ndodhet nё Afrikё. O E----- f--- n- Á-----. +
Japonia ndodhet nё Azi. O J---- f--- n- Á---. +
   
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. O C----- f--- n- A------ d- N----. +
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. O P----- f--- n- A------ C------. +
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. O B----- f--- n- A------ d- S--. +
   

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin.

Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!