Shqip » Rumanisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [cincizeci şi opt]

+ Părţile corpului omenesc

58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

58 [cincizeci şi opt]

Părţile corpului omenesc

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipromână
Po vizatoj njё burrё. De----- u- o-. +
Nё fillim kokёn. Ma- î---- c----. +
Burri mban njё kapele. Om-- p----- o p------. +
   
Nuk i duken flokёt. Pă--- n- s- v---. +
Nuk i duken edhe veshёt. Şi n--- u------- n- s- v--. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Ni-- s------ n- s- v---. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. De----- o---- ş- g---. +
Burri kёrcen dhe qesh. Om-- d------- ş- r---. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Om-- a-- u- n-- l---. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Ţi-- u- b----- î- m----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Po---- ş- u- f---- î- j---- g------. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Es-- i---- ş- e--- f---. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Br----- s--- p--------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Şi p--------- s--- p--------. +
Burri ёshtё prej bore. Om-- e--- d-- z-----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Nu p----- p-------- ş- p-----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Da- o----- n--- e--- f---. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Es-- u- o- d- z-----. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...