Shqip » Sllovenisht   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [šestintrideset]

+ Javni primestni (lokalni) promet

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

36 [šestintrideset]

Javni primestni (lokalni) promet

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipslovenščina
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Kj- j- a-------- p------? +
Cili autobus shkon nё qendёr? Ka---- a------ p---- v c-----? +
Cilёn linjё duhet tё marr? S k------ a-------- s- m---- p------? +
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Al- m---- p---------? +
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Kj- m---- p---------? +
Sa kushton njё biletё? Ko---- s---- v--------? +
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? Ko---- p----- j- o---- d- c-----? +
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Tu--- m----- i--------. +
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Iz------- l---- s--- z----. +
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Na------- v--- (p-------- ž--------) p----- č-- 5 m----. +
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Na------- t------ p----- č-- 10 m----. +
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Na------- a------ p----- č-- 15 m----. +
   
Kur niset metroja e fundit? Kd-- p---- z----- v--- (p-------- ž--------)? +
Kur niset tramvaji i fundit? Kd-- p---- z----- t------? +
Kur niset autobusi i fundit? Kd-- p---- z----- a------? +
   
A keni njё biletё? Im--- v--------? +
Biletё? – Jo, nuk kam. Vo-------? – N-- n---- j-. +
Atёherё duhet tё paguani gjobё. V t-- p------ m----- p------ k----. +
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?