Shqip » Sllovenisht   Vende dhe gjuhё


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [pet]

Dežele in jeziki

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [pet]

Dežele in jeziki

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipslovenščina
Xhoni ёshtё nga Londra. Jo-- j- i- L------. +
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. Lo---- s- n----- v V----- B--------. +
Ai flet anglisht. On g----- a-------. +
   
Maria ёshtё nga Madridi. Ma---- j- i- M------. +
Madridi ndodhet nё Spanjё. Ma---- s- n----- v Š------. +
Ajo flet spanjisht. On- g----- š------. +
   
Petri dhe Marta janё nga Berlini. Pe--- i- M---- s-- i- B------. +
Berlini ndodhet nё Gjermani. Be---- s- n----- v N------. +
Flisni ju te dy gjermanisht? Al- v---- g------- n-----? +
   
Londra ёshtё njё kryeqytet. Lo---- j- g----- m----. +
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. Ma---- i- B----- s-- t--- g----- m----. +
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. Gl---- m---- s- v----- i- b----. +
   
Franca ndodhet nё Europё. Fr------ s- n----- v E-----. +
Egjipti ndodhet nё Afrikё. Eg--- s- n----- v A-----. +
Japonia ndodhet nё Azi. Ja------ s- n----- v A----. +
   
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. Ka---- s- n----- v S------ A------. +
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. Pa---- s- n----- v S------ A------. +
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. Br------- s- n----- v J---- A------. +
   

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin.

Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!