Shqip » Tamilisht   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [முப்பத்தி ஆறு]36 [Muppatti āṟu]

+ பொதுப்போக்குவரத்துpotuppōkkuvarattu

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

36 [முப்பத்தி ஆறு]
36 [Muppatti āṟu]

பொதுப்போக்குவரத்து
potuppōkkuvarattu

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipதமிழ்
Ku ёshtё stacioni i autobusit? பஸ- ந-------- எ---- இ---------?
p-- n------- e--- i---------?
+
Cili autobus shkon nё qendёr? எந-- ப-- ந-- ம---------- ப-----?
E--- p-- n----- m---------- p----?
+
Cilёn linjё duhet tё marr? நா-- எ--- ப------ ச------?
N-- e--- p------ c------?
+
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? நா-- ப-- ஏ---- ம----------?
N-- p-- ē--- m----------?
+
Ku duhet tё ndёrroj autobus? நா-- எ---- ப-- ம----------?
N-- e--- p-- m---------?
+
Sa kushton njё biletё? ஒர- ட------ வ--- எ-----?
O-- ṭ----- v---- e------?
+
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? நக- ம---------- ப----- ம--- எ----- ந----------- உ----?
N----- m---------- p---- m-- e------ n---------- u-----?
+
Ju duhet tё zbrisni kёtu. நீ----- இ---- இ---- வ-------.
N----- i--- i----- v-----.
+
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. நீ----- ப--------- இ---- வ-------.
N----- p---------- i----- v-----.
+
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. அட---- ர----/ ம----- 5 ந---------- வ----.
A----- r----/ m---- 5 n--------- v----.
+
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. அட---- ட----- 10 ந---------- வ----.
A----- ṭ--- 10 n--------- v----.
+
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. அட---- ப-- 15 ந---------- வ----.
A----- p-- 15 n--------- v----.
+
   
Kur niset metroja e fundit? கட--- ர---- எ----- ம------?
K------ r---- e------ m------?
+
Kur niset tramvaji i fundit? கட--- ட----- எ----- ம------?
K------ ṭ--- e------ m------?
+
Kur niset autobusi i fundit? கட--- ப-- எ----- ம------?
K------ p-- e------ m------?
+
   
A keni njё biletё? உங------- ட------ இ---------?
U-------- ṭ----- i---------?
+
Biletё? – Jo, nuk kam. டி-------? இ------------- ட------ இ----.
Ṭ-------? I------------ ṭ----- i----.
+
Atёherё duhet tё paguani gjobё. அப------------ ந------ அ------/ ஃ---- க-----------.
A----------- n----- a-------/ ḥ---- k----------.
+
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?