Shqip » Telugu   Vende dhe gjuhё


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

+ 5 [ఐదు]5 [Aidu]

+ దేశాలు మరియు భాషలుDēśālu mariyu bhāṣalu

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [ఐదు]
5 [Aidu]

దేశాలు మరియు భాషలు
Dēśālu mariyu bhāṣalu

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipతెలుగు
Xhoni ёshtё nga Londra. జా-- ల---- న---- వ------
J-- l----- n---- v-----u
+
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. లం--- గ----- బ------ ల- ఉ---
L----- g--- b----- l- u--i
+
Ai flet anglisht. అత-- ఇ------- మ-----------
A---- i------ m---------u
+
   
Maria ёshtё nga Madridi. మర--- మ------- న---- వ-------
M----- m----- n---- v------i
+
Madridi ndodhet nё Spanjё. మా------ స------- ల- ఉ---
M----- s----- l- u--i
+
Ajo flet spanjisht. ఆమ- స------- మ------------
Ā-- s----- m----------i
+
   
Petri dhe Marta janё nga Berlini. పీ--- మ---- మ----- బ------ న---- వ------
P---- m----- m----- b----- n---- v-----u
+
Berlini ndodhet nё Gjermani. బర----- జ----- ల- ఉ---
B----- j------ l- u--i
+
Flisni ju te dy gjermanisht? మీ------- జ----- మ----------?
M-------- j----- m------------?
+
   
Londra ёshtё njё kryeqytet. లం--- ప----- ఒ- ద-- ర------
L----- p------- o-- d--- r-------i
+
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. మా------ మ---- బ------ ప------- క--- ద-- ర--------
M----- m----- b----- p-------- k--- d--- r---------ē
+
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. దే- ర--------- ప------- ప-------- మ---- స------ ఉ-----
D--- r------------- p-------- p-------- m----- s-------- u----i
+
   
Franca ndodhet nё Europё. ఫ్----- య----- ల- ఉ---
P----- y---- l- u--i
+
Egjipti ndodhet nё Afrikё. ఈజ----- ఆ------ ల- ఉ---
Ī----- ā------ l- u--i
+
Japonia ndodhet nё Azi. జప--- ఆ---- ల- ఉ---
J---- ā---- l- u--i
+
   
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. కె--- ఉ---- అ------ ల- ఉ---
K----- u----- a------ l- u--i
+
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. పన--- మ--- అ------ ల- ఉ---
P----- m----- a------ l- u--i
+
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. బ్----- ద----- అ------ ల- ఉ---
B----- d------ a------ l- u--i
+
   

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin.

Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!