Shqip » Tailandisht   Vende dhe gjuhё


5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

+ 5 [ห้า]hâ

+ ประเทศและภาษาbhrà-tâyt-lǽ-pa-sǎ

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

-

5 [ห้า]
hâ

ประเทศและภาษา
bhrà-tâyt-lǽ-pa-sǎ

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipภาษาไทย
Xhoni ёshtё nga Londra. จอ--------------
j--------------------n
+
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. ลอ----------------------
l-----------------------------------------t
+
Ai flet anglisht. เข--------------
k-------------------------t
+
   
Maria ёshtё nga Madridi. มา---------------
m----------------------t
+
Madridi ndodhet nё Spanjё. แม--------------------
m-----------------------------------------n
+
Ajo flet spanjisht. เธ------------
t----------------------n
+
   
Petri dhe Marta janё nga Berlini. ปี----------------------------
b------------------------------------n
+
Berlini ndodhet nё Gjermani. เบ-------------------------
b----------------------------------------n
+
Flisni ju te dy gjermanisht? เธ------------------------------?
t-----------------------------------------------------i
+
   
Londra ёshtё njё kryeqytet. ลอ-----------------
l--------------------------g
+
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. แม------------------------------
m--------------------------------------------g
+
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. เม------- ใ--------------
m--------------------------------g
+
   
Franca ndodhet nё Europё. ปร---------------------------
b---------------------------------------------------------p
+
Egjipti ndodhet nё Afrikё. ปร----------------------------
b--------------------------------------------------a
+
Japonia ndodhet nё Azi. ปร---------------------------
b---------------------------------------------------a
+
   
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. ปร--------------------------------
b------------------------------------------------------------a
+
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. ปร-------------------------------
b--------------------------------------------------------------g
+
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. ปร------------------------------
b---------------------------------------------------------------i
+
   

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin.

Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!