Shqip » Turqisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [elli sekiz]

+ Vücudun bölümleri

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipTürkçe
Po vizatoj njё burrё. Bi- a--- r---- y--------. +
Nё fillim kokёn. Ön-- k-------. +
Burri mban njё kapele. Ad---- ş------ v--. +
   
Nuk i duken flokёt. Sa---- g---------. +
Nuk i duken edhe veshёt. Ku------ d- g---------. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Sı-- d- g---------. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Gö----- v- a---- ç--------. +
Burri kёrcen dhe qesh. Ad-- d--- e----- v- g------. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Ad---- u--- b-- b---- v--. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. El---- b-- b----- v--. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Bo------- d- b-- ş-- v--. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Kı- v- h--- s----. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Ko----- k-------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Ba------- d- k-------. +
Burri ёshtё prej bore. Ad-- k-----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Pa------- v- p------ y--. +
Por burri nuk ka ftohtё. Am- a--- ü-------. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. O b-- k----- a---. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...