Shqip » Turqisht   Lexoj dhe shkruaj


6 [gjashtё]

Lexoj dhe shkruaj

-

+ 6 [altı]

+ Okumak ve yazmak

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipTürkçe
Unё lexoj. Be- o-------. +
Unё lexoj njё shkronjё. Be- b-- h--- o-------. +
Unё lexoj njё fjalё. Be- b-- s----- o-------. +
   
Unё lexoj njё fjali. Be- b-- c---- o-------. +
Une lexoj njё letёr. Be- b-- m----- o-------. +
Une lexoj njё libёr. Be- b-- k---- o-------. +
   
Unё lexoj. Be- o-------. +
Ti lexon. Se- o--------. +
Ai lexon. O (e----) o-----. +
   
Unё shkruaj. Be- y--------. +
Unё shkruaj njё shkronjё. Be- b-- h--- y--------. +
Unё shkruaj njё fjalё. Be- b-- s----- y--------. +
   
Unё shkruaj njё fjali. Be- b-- c---- y--------. +
Unё shkruaj njё letёr. Be- b-- m----- y--------. +
Unё shkruaj njё libёr. Be- b-- k---- y--------. +
   
Unё shkruaj. Be- y--------. +
Ti shkruan. Se- y---------. +
Ai shkruan. O y------. (e----) +
   

Internacionalizmat

Globalizimi nuk ndalet as tek gjuhët. Kjo është e dukshme me rritjen e internacionalizmave. Internacionalizmat janë fjalë që ekzistojnë në disa gjuhë. Fjalët kanë të njëjtin kuptim ose të ngjashëm. Shqiptimi shpesh është i njëjtë. Drejtshkrimi i fjalëve është zakonisht shumë i ngjashëm. Përhapja e ndërkombëtarizmit është interesante. Nuk merr parasysh kufijtë. As ato gjeografikë. Dhe sidomos ato gjuhësorë. Ka fjalë që kuptohen në çdo kontinent. Fjala hotel është një shembull i mirë i kësaj. Ekziston pothuajse kudo në botë.

Shume internacionalizma vijnë nga shkenca. Termat teknike janë përhapur shpejt dhe në të gjithë botën. Ndërkombëtarizmat e vjetër kanë një rrënjë të përbashkët. Ato evoluuan nga e njëjta fjalë. Shumica e ndërkombëtarizmave bazohen në huamarrje. Kjo do të thotë, se fjalët përfshihen thjesht në gjuhë të tjera. Qarqet kulturore luajnë një rol të rëndësishëm në adoptimin e tyre. Çdo civilizim ka traditat e veta. Prandaj, shpikjet e reja nuk mbizotërojnë kudo. Normat kulturore përcaktojnë cilat gjëra adoptohen. Disa gjëra janë vetëm në pjesë të caktuara të botës. Gjërat e tjera përhapen shumë shpejt në të gjithë botën. Por vetëm kur gjërat përhapen, emri i tyre përhapet gjithashtu. Kjo është pikërisht ajo që e bën ndërkombëtarizmin kaq emocionuese! Nëse zbulojmë gjuhë, ne gjithmonë zbulojmë edhe kultura…