српски » Амхарски језик   Годишња доба и време


16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [አስራ ስድስት]
16 [āsira sidisiti]

ወቅቶችና የአየር ሁኔታ
wek’itochina ye’āyeri hunēta

16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [አስራ ስድስት]
16 [āsira sidisiti]

ወቅቶችና የአየር ሁኔታ
wek’itochina ye’āyeri hunēta

Кликните да видите текст:   
српскиአማርኛ
Ово су годишња доба: እነ-- ወ--- ና---
i------ w--------- n------።
Пролеће, лето, ጸደ- ፤ በ-
t------- ፤ b--a
jесен и зима. በል- ፤ ክ---
b----- ፤ k------i
   
Лето је вруће. በጋ ሞ--- ነ--
b--- m-------- n---።
Лети сија сунце. ጸሐ- በ-- ት----- / ት-----
t-------- b----- t------------- / t----------።
Лети радо идемо шетати. በበ- እ- የ--- ጉ- ማ--- እ------
b----- i--- y------- g--- m------- i----------።
   
Зима је хладна. ክረ-- ቀ--- ነ--
k------- k--------- n---።
Зими пада снег или киша. በክ--- በ-- ይ--- ወ-- ይ-----
b--------- b----- y-------- w----- y---------።
Зими радо остајемо код куће. በክ--- ቤ- ው-- መ--- እ- እ------
b--------- b--- w------ m--------- i--- i----------።
   
Хладно је. ቀዝ-- ነ--
k--------- n---።
Пада киша. እየ--- ነ--
i-------- n---።
Ветровито је. ነፋ-- ነ--
n-------- n---።
   
Топло је. ሞቃ-- ነ--
m-------- n---።
Сунчано је. ፀሐ-- ነ--
t----------- n---።
Ведро је. አስ--- ነ--
ā--------- n---።
   
Какво је време данас? የአ-- ሁ--- ም- አ--- ነ- ዛ-?
y------- h------- m--- ā------ n--- z---?
Данас је хладно. ዛሬ ቀ--- ነ--
z--- k--------- n---።
Данас је топло. ዛሬ ሞ--- ነ--
z--- m-------- n---።
   

Учење и емоције

Весели нас када смо у могућности да комуницирамо на неком страном језику. Поносни смо на себе и свој напредак у учењу. С друге стране, уколико нисмо врло успешни, то нас разочарава и фрустрира. Због тога се различите емоције повезују са процесом учења. Најновија истраживања су дошла до занимљивих резултата. Показала су да емоције играју значајну улогу у процесу учења. Зато што утичу на успешност учења. Учење за наш мозак увек представља "проблем". И о н се увек труди да тај проблем реши. Да ли у томе успевамо или не, зависи од наших емоција. Уколико смо уверени да проблем можемо решити, много смо самопоузданији. Ова емоционална стабилност потпомаже процес учења. Позитивно мишљење унапређује наше интелектуалне способности.

С друге стране, учење под стресом не функционише баш најбоље. Сумња или брига поткопава добре резултате. Уколико се плашимо, скоро да и нисмо у стању да било шта научимо. У том случају мозак није у могућности да прима нове садржаје. Стога је веома важно да смо мотивисани у процесу учења. Дакле, емоције утичу на процес учења. Али, и учење утиче на наше емоције. Исте структуре мозга обрађују и чињенице и емоције. Зато нас учење може усрећити, а они који су срећни, уче много боље. Разуме се да учење није увек забава и да може бити и врло напорно. Зато је неопходно да пред себе увек поставимо мањи циљ. На тај начин нећемо преоптеретити свој мозак. И гарантујемо да ћемо испунити своја очекивања. Успех нам је у том случају награда која нас изнова мотивише. Што ће рећи: Учите смешкајући се при том!
Одгонетните језик!
Грчки спада у индоевропске језике. Међутим, ни с једним другим језиком на свету није заиста у блиском сродству. Не сме се мешати модерни _______ са старо_______м. Тај антички _______ језик се и данас подучава у многим школама и на многим универзитетима. Пре је то био језик филозофије и науке. И онај ко је путовао античким светом, користио је _______ као лингуа франка. Ново_______ је, с друге стране, данас матерњи језик око 13 милиона људи.

Развио се из старо******ог. Кад је тачно настао савремени _______, тешко је рећи. Али је сигурно да је једноставније структуре него старо_______. Ипак су се у ново******ом задржали бројни архаични облици. То је такође веома уједначен језик у којем нема јако изражених дијалеката. Пише се ******ом абецедом која је стара скоро 2500 година. Интересантно је да _______ спада у језике који има највећи лексички фонд. Ко радо учи речи, треба да почне од ******ог...