српски » Амхарски језик   Сати


8 [осам]

Сати

-

8 [ስምንት]
8 [siminiti]

ሰዓት
se‘ati

8 [осам]

Сати

-

8 [ስምንት]
8 [siminiti]

ሰዓት
se‘ati

Кликните да видите текст:   
српскиአማርኛ
Извините! ይቅ-----
y------------!
Молим Вас колико је сати? እባ--/ሽ ሰ-- ስ-- ነ-?
i------/s-- s----- s----- n---?
Много хвала. እጅ- በ-- አ-------
i---- b------ ā------------።
   
Један је сат. አን- ሰ-- ነ--
ā---- s----- n---።
Два су сата. ሁለ- ሰ-- ነ--
h----- s----- n---።
Три су сата. ሶስ- ሰ-- ነ--
s----- s----- n---።
   
Четири су сата. አራ- ሰ-- ነ--
ā---- s----- n---።
Пет је часова. አም-- ሰ-- ነ--
ā------ s----- n---።
Шест је часова. ስድ-- ሰ-- ነ--
s------- s----- n---።
   
Седам је часова. ሰባ- ሰ-- ነ--
s----- s----- n---።
Осам је часова. ስም-- ሰ-- ነ--
s------- s----- n---።
Девет је часова . ዘጠ- ሰ-- ነ--
z------- s----- n---።
   
Десет је часова. አስ- ሰ-- ነ--
ā---- s----- n---።
Једанаест је часова. አስ- አ-- ሰ-- ነ--
ā---- ā---- s----- n---።
Дванаест је часова. አስ- ሁ-- ሰ-- ነ--
ā---- h----- s----- n---።
   
Једна минута има шездесет секунди. አን- ደ-- ስ-- ሰ---- አ---
ā---- d------- s----- s---------- ā----።
Један сат има шездесет минута. አን- ሰ-- ስ-- ደ---- አ---
ā---- s----- s----- d------------ ā----።
Један дан има двадесет и четири сата. አን- ቀ- ሃ- አ-- ሰ--- አ---
ā---- k---- h--- ā---- s-------- ā----።
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...