српски » арапски   Јуче – данас – сутра


10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

‫10 [عشرة]‬
‫10 [eshirt]‬

‫أمس – اليوم – غدًا‬
‫ams - alyawm - ghdana‬

10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

‫10 [عشرة]‬
‫10 [eshirt]‬

‫أمس – اليوم – غدًا‬
‫ams - alyawm - ghdana‬

Кликните да видите текст:   
српскиالعربية
Јуче је била субота. ‫ا------ ك-- ا----.‬
‫--------- k-- a------‬
Јуче сам био / била у биоскопу. ‫ب----- ك--- ف- ا------.‬
‫------- k-- f- a--------‬
Филм је био интересантан. ‫ك-- ا----- م-----.‬
‫--- a----- m-------‬
   
Данас је недеља. ‫ا---- ه- ا----.‬
‫------ h- a------‬
Данас не радим. ‫ا---- ل- أ---.‬
‫------ l- '-----‬
Остајем код куће. ‫س---- ف- ا----.‬
‫------- f- a-----‬
   
Сутра је понедељак. ‫غ--- ه- ا------.‬
‫------ h- a--------‬
Сутра поново радим. ‫غ--- س---- ل----.‬
‫------ s------ l------‬
Ја радим у бироу. ‫إ-- أ--- ف- م---.‬
‫----- '----- f- m-----‬
   
Ко је то? ‫م- ه----
‫-- h----‬
То је Петер. ‫ه-- ب---.‬
‫---- b-----‬
Петер је студент. ‫ب--- ط---.‬
‫----- t---‬
   
Ко је то? ‫م-- ه----
‫--- h-----‬
То је Марта. ‫ه-- م----.‬
‫----- m----‬
Марта је секретарица. ‫م---- أ---- س-.‬
‫----- '------ s-‬
   
Петер и Марта су пријатељи. ‫ب--- و----- أ-----.‬
‫----- w------ '--------‬
Петер је Мартин пријатељ. ‫ب--- ص--- م----.‬
‫----- s---- m----‬
Марта је Петерова пријатељица. ‫م---- ص---- ب---.‬
‫----- s------ b---‬
   

Учење у сну

У данашње време су страни језици део општег образовања. Кад би само њихово савлађивање било мање напорно! За оне који са учењем језика имају потешкоће имамо добре вести. У сну се најефикасније учи. До овог закључка су дошле бројне научне студије. Баш ту чињеницу можемо користити при учењу језика. У сну се прерађују искуства протеклог дана. Тада наш мозак анализира нове утиске. Све што смо у току дана доживели, у сну се још једном обрађује. У том процесу се у мозгу утврђују нови садржаји. Ствари које научимо непосредно пред спавање најдуже задржавамо. Зато је од велике помоћи да о важним ставрима размишљамо увече. У различитим фазама сна уче се различити садржаји.

РЕМ-сан, на пример, је подобан за психомоторно учење. Ту спадају спортови, или свирање неког инструмента. Насупрот томе, учење чистог знања, одвија се у дубоком сну. Ту се утврђује све што смо научили. Речник и граматика такође! Док учимо језике, мозак мора пуно да ради. Мора да меморише нове речи и правила. У сну се све ово одвија још једанпут. Научници ову појаву називају теоријом понављања. Разумљиво, битно је да добро спавамо. И тело и дух треба да се добро одморе. Само тада мозак може исправно функционисати. Могло би се рећи: добар сан - добро спознајно функционисање. Док се ми лепо одмарамо, наш мозак ради ... Е па онда: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc! (лаку ноћ!)
Одгонетните језик!
Британски _______ је облик ******ог који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког ******ог. Зато се говори о ******ом као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис.

Британски _______ се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити. Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једва могу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском ******ом приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на друге континенте. Тако је _______ током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите _______, али оригинал!