српски » арапски   Годишња доба и време


16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

+ ‫16 [ستة عشر]‬16 [stat eashr]

+ ‫فصول السنة والطقس‬fsul alsanat waltuqsa

Кликните да видите текст:   
српскиالعربية
Ово су годишња доба: ‫ه-- ه- ف--- ا------
h---- h-- f---- a-----:
+
Пролеће, лето, ‫ا------ ا------
a------- a------,
+
jесен и зима. ‫ا------ و------.‬
a---------- w---------.
+
   
Лето је вруће. ‫ا---- ح--.‬
a---- h--.
+
Лети сија сунце. ‫ف- ا---- ت--- ا----.‬
f- a----- t----- a-------.
+
Лети радо идемо шетати. ‫ف- ا---- ن-- أ- ن----.‬
f- a----- n----- '--- n--------.
+
   
Зима је хладна. ‫ا----- ب---.‬
a------- b----.
+
Зими пада снег или киша. ‫ف- ا----- ت--- أ- ت----
f- a------- t------ '-- t--r
+
Зими радо остајемо код куће. ‫ف- ا----- ن--- ا----- ف- ا----.‬
f- a------- n------ a------ f- a-----.
+
   
Хладно је. ‫ا--- ب---.‬
a---- b----.
+
Пада киша. ‫إ--- ت---.‬
'------ t-----.
+
Ветровито је. ‫ا--- ع---.‬
a---- e-----.
+
   
Топло је. ‫ا--- د---.‬
a---- d----.
+
Сунчано је. ‫ا--- م----.‬
a---- m-----.
+
Ведро је. ‫ا--- ص---.‬
a---- s----.
+
   
Какво је време данас? ‫ك-- ا---- ا------
k-- a----- a------?
+
Данас је хладно. ‫ا---- ا--- ب---.‬
a----- a---- b----.
+
Данас је топло. ‫ا---- ا--- د---.‬
a----- a----- d---.
+
   

Учење и емоције

Весели нас када смо у могућности да комуницирамо на неком страном језику. Поносни смо на себе и свој напредак у учењу. С друге стране, уколико нисмо врло успешни, то нас разочарава и фрустрира. Због тога се различите емоције повезују са процесом учења. Најновија истраживања су дошла до занимљивих резултата. Показала су да емоције играју значајну улогу у процесу учења. Зато што утичу на успешност учења. Учење за наш мозак увек представља "проблем". И о н се увек труди да тај проблем реши. Да ли у томе успевамо или не, зависи од наших емоција. Уколико смо уверени да проблем можемо решити, много смо самопоузданији. Ова емоционална стабилност потпомаже процес учења. Позитивно мишљење унапређује наше интелектуалне способности.

С друге стране, учење под стресом не функционише баш најбоље. Сумња или брига поткопава добре резултате. Уколико се плашимо, скоро да и нисмо у стању да било шта научимо. У том случају мозак није у могућности да прима нове садржаје. Стога је веома важно да смо мотивисани у процесу учења. Дакле, емоције утичу на процес учења. Али, и учење утиче на наше емоције. Исте структуре мозга обрађују и чињенице и емоције. Зато нас учење може усрећити, а они који су срећни, уче много боље. Разуме се да учење није увек забава и да може бити и врло напорно. Зато је неопходно да пред себе увек поставимо мањи циљ. На тај начин нећемо преоптеретити свој мозак. И гарантујемо да ћемо испунити своја очекивања. Успех нам је у том случају награда која нас изнова мотивише. Што ће рећи: Учите смешкајући се при том!
Одгонетните језик!
Грчки спада у индоевропске језике. Међутим, ни с једним другим језиком на свету није заиста у блиском сродству. Не сме се мешати модерни _______ са старо_______м. Тај антички _______ језик се и данас подучава у многим школама и на многим универзитетима. Пре је то био језик филозофије и науке. И онај ко је путовао античким светом, користио је _______ као лингуа франка. Ново_______ је, с друге стране, данас матерњи језик око 13 милиона људи.

Развио се из старо******ог. Кад је тачно настао савремени _______, тешко је рећи. Али је сигурно да је једноставније структуре него старо_______. Ипак су се у ново******ом задржали бројни архаични облици. То је такође веома уједначен језик у којем нема јако изражених дијалеката. Пише се ******ом абецедом која је стара скоро 2500 година. Интересантно је да _______ спада у језике који има највећи лексички фонд. Ко радо учи речи, треба да почне од ******ог...