српски » арапски   У ресторану 2


30 [тридесет]

У ресторану 2

-

+ ‫30 [ثلاثون]‬30 [thlathwn]

+ ‫فى المطعم 2‬fa almatem 2

Кликните да видите текст:   
српскиالعربية
Cок од јабуке, молим. ‫م- ف---- ع--- ا-----.‬
m- f------ e---- a-------.
+
Лимунаду, молим. ‫م- ف---- ع----------.‬
m- f------ e--------------.
+
Сок од парадајза, молим. ‫م- ف---- ع--- ا-------.‬
m- f------- e---- a----------.
+
   
Ја бих радо чашу црвеног вина. ‫م- ف---- ك-- ن--- أ---.‬
m- f-------- k-- n----- '-----.
+
Ја бих радо чашу белог вина. ‫م- ف---- ك-- ن--- أ---.‬
m- f-------- k-- n----- '------.
+
Ја бих радо флашу шампањца. ‫م- ف---- ز---- ش------.‬
m- f---- z------ s-------.
+
   
Волиш ли рибу? ‫ه- ت-- ا------
h- t----- a------?
+
Волиш ли говедину? ‫ه- ت-- ل-- ا------
h- t----- l---- a-----?
+
Волиш ли свињетину? ‫ه- ت-- ل-- ا--------
h- t---- l---- a---------?
+
   
Хтео / хтела бих нешто без меса. ‫أ--- ش---- ب--- ل--.‬
a--- s------ b---- l----.
+
Хтео / хтела бих плату са поврћем. ‫أ--- ط-- خ----- م----.‬
a--- t---- k-------- m---------.
+
Хтео / хтела бих нешто што не траје дуго. ‫أ--- ش---- ع-- و-- ا-----.‬
a--- s------ e---- w--- a--------.
+
   
Желите ли то с пиринчeм? ‫ه- ت---- م- ا------
h- t------ m-- a------?
+
Желите ли то с резанцима? ‫ه- ت--- م- ا----------
h- t------ m-- a----------?
+
Желите ли то с кромпиром? ‫ه- ت---- م- ا--------
h- t------ m-- a------?
+
   
То ми није укусно. ‫ل- أ----- ه-- ا-----.‬
l-- '-------- h--- a-------.
+
Јело је хладно. ‫ا----- ب---.‬
a------ b-----.
+
То ja нисам наручио / наручила. ‫ل- أ--- ذ--.‬
l- '----- d-----.
+
   

Језик и реклама

Реклама представља специјалан облик комуникације. Сврха му је успостављање контакта између произвођача и потрошача. Као и сваки други облик комуникације и рекламирање има дугу историју. Политичари и кафане рекламирају се још од од античких времена. Језик рекламе употребљава специфичне елементе реторике. Пошто има циљ, она је планирана комуникација. Усмерена је буђењу пажње и интересовања конзумената. Али изнад свега намера јој је да нам пробуди жељу за одређеним предметом и наведе нас да га купимо. Из тог разлога је језик рекламе веома једноставан. Користи се мали број речи и једноставни слогани. Ово би требало да нас наведе да добро запамтимо њихову поруку. Уобичајена је употреба извесних врста речи као што су придеви и суперлативи. Оне описују неки предмет као изузетно користан.

Зато је језик рекламе увек врло позитиван. Занимљиво је рећи да култура увек условљава језик рекламе. Зато је у стању да нам много тога каже о једној култури. У данашње време појмови као што је "лепота" или "младост" доминирају многим друштвима. Речи "будућност" и "безбедност" се такође често помињу. Енглески се радо користи посебно у западним друштвима. Сматра се да је то један модеран и међународни језик. Због тога одлично функционише када су у питању технички производи. Елементи из романских језика употрбљавају се када су у питању уживања и страсти. Они се радо примењују када су у питању прехрамбени производи и козметика. Они који се служе дијалектом радо наглашавају вредности као што су домовина и традиција. Имена производа су врло често неологизми - измишљени изрази. Они углавном немају никакво значење, већ само лепо звуче. Имена неких производа направила су чак и каријеру! Име једне врсте усисивача за прашину (Хувер), чак је постало и глагол ( to hoover - усисивати прашину)!
Одгонетните језик!
Холандски спада у групу западногерманских језика. То значи да је сродан с немачким и енглеским. Холандски је матерњи језик за око 25 милиона људи. Већина њих живи у Холандији и Белгији. Али _______ се говори и у Индонезији и Суринаму. Разлог томе је што је Холандија некад била колонијална сила. Тако је _______ био база за разне креолске језике.

И јужноафрички африканс је настао из ******ског. То је најмлађи члан германске језичке породице. За _______ су карактеристичне многе речи из других језика. Посебно снажан утицај је пре имао француски. Често су преузимане и речи из немачког. Већ неколико деценија у овај језик долази све више енглеских речи. Неки се зато плаше да ће _______ у будућности потпуно нестати.