српски » арапски   Сати


8 [осам]

Сати

-

‫8 [ثمانٍية]‬
‫8 [thmaniny]‬

‫التوقيت‬
‫alttawqit‬

8 [осам]

Сати

-

‫8 [ثمانٍية]‬
‫8 [thmaniny]‬

‫التوقيت‬
‫alttawqit‬

Кликните да видите текст:   
српскиالعربية
Извините! ‫إ-- س---- / ع------
‫------ s----- / e-----‬
Молим Вас колико је сати? ‫ع----- ك- ا-------
‫------- k-- a--------‬
Много хвала. ‫ش---- ج-----.‬
‫------- j------‬
   
Један је сат. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a---------‬
Два су сата. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a-----------‬
Три су сата. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a-------------‬
   
Четири су сата. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a----------‬
Пет је часова. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a----------‬
Шест је часова. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a----------‬
   
Седам је часова. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a----------‬
Осам је часова. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a------------‬
Девет је часова . ‫إ--- ا------.‬
‫------- a----------‬
   
Десет је часова. ‫إ--- ا------.‬
‫------- a----------‬
Једанаест је часова. ‫إ--- ا------ ع---.‬
‫------- a------- e--------‬
Дванаест је часова. ‫إ--- ا------ ع---.‬
‫------- a---------- e---‬
   
Једна минута има шездесет секунди. ‫ا------ ع---- ع- س--- ث----.‬
‫---------- e-------- e-- s----- t----‬
Један сат има шездесет минута. ‫ا----- ع---- ع- س--- د----.‬
‫-------- e-------- e-- s----- d-------‬
Један дан има двадесет и четири сата. ‫ا---- ع---- ع- أ--- و----- س---.‬
‫------ e------ e-- a--- w------ s-----‬
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...