српски » каталонски   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [noranta-u]

Subordinades amb que 1

91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [noranta-u]

Subordinades amb que 1

Кликните да видите текст:   
српскиcatalà
Време ће можда сутра бити боље. El t---- p----------- s--- m----- d---. +
Одакле знате то? Co- h- s--? +
Ја се надам да ће бити боље. Es---- q-- s--- m-----. +
   
Он долази сасвим сигурно. Se--- q-- v----- (e--). +
Да ли је то сигурно? És s----? +
Знам да он долази. Sé q-- v-----. +
   
Он ће сигурно назвати. Se--- q-- t------. +
Стварно? De d---? +
Ја верујем да ће назвати. Cr-- q-- t------. +
   
Вино је сигурно старо. El v- p----------- é- v---. +
Знате ли то сигурно? N’---- s----? +
Ја претпостављам да је старо. Su---- q-- é- v---. +
   
Наш шеф добро изгледа. El n----- c-- é- b-- p------. +
Сматрате ли? Vo- d--? +
Сматрам да чак врло добро изгледа. Fi-- i t-- e- s----- m--- g----. +
   
Шеф сигурно има девојку. El c-- s---- q-- t- u-- x-----. +
Верујете ли стварно? Ho c--- d- d---? +
Врло је могуће да има девојку. És b-- p------- q-- t----- u-- x-----. +
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!