српски » дански   Годишња доба и време


16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [seksten]

Årstider og vejr

16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [seksten]

Årstider og vejr

Кликните да видите текст:   
српскиdansk
Ово су годишња доба: De--- e- å---------:
Пролеће, лето, fo---- s-----,
jесен и зима. ef----- o- v-----.
   
Лето је вруће. So------ e- v---.
Лети сија сунце. Om s------- s------ s----.
Лети радо идемо шетати. Om s------- g-- v- g---- t---.
   
Зима је хладна. Om v------- e- d-- k----.
Зими пада снег или киша. Om v------- s--- e---- r----- d--.
Зими радо остајемо код куће. Om v------- b----- v- g---- h-----.
   
Хладно је. De- e- k----.
Пада киша. De- r-----.
Ветровито је. De- b-----.
   
Топло је. De- e- v----.
Сунчано је. De- e- s------.
Ведро је. De- e- k---- v---.
   
Какво је време данас? Hv----- e- v----- i d--?
Данас је хладно. De- e- k---- i d--.
Данас је топло. De- e- v---- i d--.
   

Учење и емоције

Весели нас када смо у могућности да комуницирамо на неком страном језику. Поносни смо на себе и свој напредак у учењу. С друге стране, уколико нисмо врло успешни, то нас разочарава и фрустрира. Због тога се различите емоције повезују са процесом учења. Најновија истраживања су дошла до занимљивих резултата. Показала су да емоције играју значајну улогу у процесу учења. Зато што утичу на успешност учења. Учење за наш мозак увек представља "проблем". И о н се увек труди да тај проблем реши. Да ли у томе успевамо или не, зависи од наших емоција. Уколико смо уверени да проблем можемо решити, много смо самопоузданији. Ова емоционална стабилност потпомаже процес учења. Позитивно мишљење унапређује наше интелектуалне способности.

С друге стране, учење под стресом не функционише баш најбоље. Сумња или брига поткопава добре резултате. Уколико се плашимо, скоро да и нисмо у стању да било шта научимо. У том случају мозак није у могућности да прима нове садржаје. Стога је веома важно да смо мотивисани у процесу учења. Дакле, емоције утичу на процес учења. Али, и учење утиче на наше емоције. Исте структуре мозга обрађују и чињенице и емоције. Зато нас учење може усрећити, а они који су срећни, уче много боље. Разуме се да учење није увек забава и да може бити и врло напорно. Зато је неопходно да пред себе увек поставимо мањи циљ. На тај начин нећемо преоптеретити свој мозак. И гарантујемо да ћемо испунити своја очекивања. Успех нам је у том случају награда која нас изнова мотивише. Што ће рећи: Учите смешкајући се при том!
Одгонетните језик!
Грчки спада у индоевропске језике. Међутим, ни с једним другим језиком на свету није заиста у блиском сродству. Не сме се мешати модерни _______ са старо_______м. Тај антички _______ језик се и данас подучава у многим школама и на многим универзитетима. Пре је то био језик филозофије и науке. И онај ко је путовао античким светом, користио је _______ као лингуа франка. Ново_______ је, с друге стране, данас матерњи језик око 13 милиона људи.

Развио се из старо******ог. Кад је тачно настао савремени _______, тешко је рећи. Али је сигурно да је једноставније структуре него старо_______. Ипак су се у ново******ом задржали бројни архаични облици. То је такође веома уједначен језик у којем нема јако изражених дијалеката. Пише се ******ом абецедом која је стара скоро 2500 година. Интересантно је да _______ спада у језике који има највећи лексички фонд. Ко радо учи речи, треба да почне од ******ог...