српски » грчки   Годишња доба и време


16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [δεκαέξι]
16 [dekaéxi]

Εποχές και καιρός
Epochés kai kairós

16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [δεκαέξι]
16 [dekaéxi]

Εποχές και καιρός
Epochés kai kairós

Кликните да видите текст:   
српскиελληνικά
Ово су годишња доба: Αυ--- ε---- ο- ε------
A---- e---- o- e------:
Пролеће, лето, Η ά------ τ- κ---------
I á------ t- k--------,
jесен и зима. το φ-------- κ-- ο χ-------.
t- f--------- k-- o c--------.
   
Лето је вруће. Το κ-------- ε---- ζ----.
T- k-------- e---- z----.
Лети сија сунце. Το κ-------- λ----- ο ή----.
T- k-------- l----- o í----.
Лети радо идемо шетати. Το κ-------- μ-- α----- ν- π--------.
T- k-------- m-- a----- n- p--------.
   
Зима је хладна. Ο χ------- ε---- κ----.
O c-------- e---- k----.
Зими пада снег или киша. Το- χ------ χ------- ή β-----.
T-- c------- c-------- í v------.
Зими радо остајемо код куће. Το- χ------ μ-- α----- ν- μ------ σ-- σ----.
T-- c------- m-- a----- n- m------ s-- s----.
   
Хладно је. Κά--- κ---.
K---- k---.
Пада киша. Βρ----.
V------.
Ветровито је. Φυ----.
F-----.
   
Топло је. Κά--- ζ----.
K---- z----.
Сунчано је. Έχ-- ή--- / λ------.
É---- í--- / l------.
Ведро је. Έχ-- λ--- σ-------.
É---- l--- s-------.
   
Какво је време данас? Τι κ---- κ---- σ------
T- k---- k---- s-----?
Данас је хладно. Σή---- κ---- κ---.
S----- k---- k---.
Данас је топло. Σή---- κ---- ζ----.
S----- k---- z----.
   

Учење и емоције

Весели нас када смо у могућности да комуницирамо на неком страном језику. Поносни смо на себе и свој напредак у учењу. С друге стране, уколико нисмо врло успешни, то нас разочарава и фрустрира. Због тога се различите емоције повезују са процесом учења. Најновија истраживања су дошла до занимљивих резултата. Показала су да емоције играју значајну улогу у процесу учења. Зато што утичу на успешност учења. Учење за наш мозак увек представља "проблем". И о н се увек труди да тај проблем реши. Да ли у томе успевамо или не, зависи од наших емоција. Уколико смо уверени да проблем можемо решити, много смо самопоузданији. Ова емоционална стабилност потпомаже процес учења. Позитивно мишљење унапређује наше интелектуалне способности.

С друге стране, учење под стресом не функционише баш најбоље. Сумња или брига поткопава добре резултате. Уколико се плашимо, скоро да и нисмо у стању да било шта научимо. У том случају мозак није у могућности да прима нове садржаје. Стога је веома важно да смо мотивисани у процесу учења. Дакле, емоције утичу на процес учења. Али, и учење утиче на наше емоције. Исте структуре мозга обрађују и чињенице и емоције. Зато нас учење може усрећити, а они који су срећни, уче много боље. Разуме се да учење није увек забава и да може бити и врло напорно. Зато је неопходно да пред себе увек поставимо мањи циљ. На тај начин нећемо преоптеретити свој мозак. И гарантујемо да ћемо испунити своја очекивања. Успех нам је у том случају награда која нас изнова мотивише. Што ће рећи: Учите смешкајући се при том!
Одгонетните језик!
Грчки спада у индоевропске језике. Међутим, ни с једним другим језиком на свету није заиста у блиском сродству. Не сме се мешати модерни _______ са старо_______м. Тај антички _______ језик се и данас подучава у многим школама и на многим универзитетима. Пре је то био језик филозофије и науке. И онај ко је путовао античким светом, користио је _______ као лингуа франка. Ново_______ је, с друге стране, данас матерњи језик око 13 милиона људи.

Развио се из старо******ог. Кад је тачно настао савремени _______, тешко је рећи. Али је сигурно да је једноставније структуре него старо_______. Ипак су се у ново******ом задржали бројни архаични облици. То је такође веома уједначен језик у којем нема јако изражених дијалеката. Пише се ******ом абецедом која је стара скоро 2500 година. Интересантно је да _______ спада у језике који има највећи лексички фонд. Ко радо учи речи, треба да почне од ******ог...