српски » English UK   Јуче – данас – сутра


10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

10 [ten]

Yesterday – today – tomorrow

10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

10 [ten]

Yesterday – today – tomorrow

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Јуче је била субота. Ye------- w-- S-------.
Јуче сам био / била у биоскопу. I w-- a- t-- c----- y--------.
Филм је био интересантан. Th- f--- w-- i----------.
   
Данас је недеља. To--- i- S-----.
Данас не радим. I’- n-- w------ t----.
Остајем код куће. I’- s------ a- h---.
   
Сутра је понедељак. To------ i- M-----.
Сутра поново радим. To------ I w--- w--- a----.
Ја радим у бироу. I w--- a- a- o-----.
   
Ко је то? Wh- i- t---?
То је Петер. Th-- i- P----.
Петер је студент. Pe--- i- a s------.
   
Ко је то? Wh- i- t---?
То је Марта. Th-- i- M-----.
Марта је секретарица. Ma---- i- a s--------.
   
Петер и Марта су пријатељи. Pe--- a-- M----- a-- f------.
Петер је Мартин пријатељ. Pe--- i- M------- f-----.
Марта је Петерова пријатељица. Ma---- i- P------ f-----.
   

Учење у сну

У данашње време су страни језици део општег образовања. Кад би само њихово савлађивање било мање напорно! За оне који са учењем језика имају потешкоће имамо добре вести. У сну се најефикасније учи. До овог закључка су дошле бројне научне студије. Баш ту чињеницу можемо користити при учењу језика. У сну се прерађују искуства протеклог дана. Тада наш мозак анализира нове утиске. Све што смо у току дана доживели, у сну се још једном обрађује. У том процесу се у мозгу утврђују нови садржаји. Ствари које научимо непосредно пред спавање најдуже задржавамо. Зато је од велике помоћи да о важним ставрима размишљамо увече. У различитим фазама сна уче се различити садржаји.

РЕМ-сан, на пример, је подобан за психомоторно учење. Ту спадају спортови, или свирање неког инструмента. Насупрот томе, учење чистог знања, одвија се у дубоком сну. Ту се утврђује све што смо научили. Речник и граматика такође! Док учимо језике, мозак мора пуно да ради. Мора да меморише нове речи и правила. У сну се све ово одвија још једанпут. Научници ову појаву називају теоријом понављања. Разумљиво, битно је да добро спавамо. И тело и дух треба да се добро одморе. Само тада мозак може исправно функционисати. Могло би се рећи: добар сан - добро спознајно функционисање. Док се ми лепо одмарамо, наш мозак ради ... Е па онда: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc! (лаку ноћ!)
Одгонетните језик!
Британски енглески је облик енглеског који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког енглеског. Зато се говори о енглеском као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис.

Британски енглески се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити. Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једва могу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском енглеском приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на друге континенте. Тако је енглески током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите енглески, али оригинал!