српски » енглески UK   Напици


12 [дванаест]

Напици

-

+ 12 [twelve]

+ Beverages

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Ја пијем чај. I d---- t--. +
Ја пијем кафу. I d---- c-----. +
Ја пијем минералну воду. I d---- m------ w----. +
   
Пијеш ли ти чај са лимуном? Do y-- d---- t-- w--- l----? +
Пијеш ли ти кафу са шећером? Do y-- d---- c----- w--- s----? +
Пијеш ли ти воду са ледом? Do y-- d---- w---- w--- i--? +
   
Овде је забава. Th--- i- a p---- h---. +
Људи пију шампањац. Pe---- a-- d------- c--------. +
Људи пију вино и пиво. Pe---- a-- d------- w--- a-- b---. +
   
Пијеш ли ти алкохол? Do y-- d---- a------? +
Пијеш ли ти виски? Do y-- d---- w----- / w------ (a-.)? +
Пијеш ли ти колу с румом? Do y-- d---- C--- w--- r--? +
   
Ја не волим шампањац. I d- n-- l--- c--------. +
Ја не волим вино. I d- n-- l--- w---. +
Ја не волим пиво. I d- n-- l--- b---. +
   
Беба воли млеко. Th- b--- l---- m---. +
Дете воли какао и сок од јабуке. Th- c---- l---- c---- a-- a---- j----. +
Жена воли сок од поморанџе и сок од грејпфрута. Th- w---- l---- o----- a-- g--------- j----. +
   

Знакови као језик

Људи су створили језике да би могли да се споразумевају. Чак и глуве особе или особе са оштећењем слуха имају свој језик. То је знаковни језик, основно средство комуникације свих оних који имају проблема са слухом. Чине га комбинације симбола. Тиме је визуелан, односно видљив језик. Да ли се знаковни језик разуме на међународном плану? Не, чак и ту постоје национални знаковни језици. Свака земља има сопствени језик гестова. Он се развија под утицајем цивилизације дате земље. То је зато што се језик увек развија из културе. Ово важи и за језике који се не изражавају речима. Па ипак, постоји и један међународни знаковвни језик. Његови знакови су прилично сложени.

Без обзира на све, знаковни језици различитих народа ипак су слични. Многи знаци су сликовног карактера. Оријентација им је форма објекта који представљају. Најраширенији од свију је амерички знаковни језик. Знаковни језици су признати односно у потпуности равноправни са другим језицима. Они имају и сопствену граматику. Само што се њихова граматика разликује од граматике говорних језика. Последица тога је да се знаковни језик не може дословце преводити. Без обзира на то, постоје многи преводиоци за ове језике. Путем знаковног језика информација се паралелно преноси. То значи да је само једним гестом могуће изразити читаву реченицу. И у знаковним језицима постоје дијалекти. Регионалне особине носе са собом сопствене знакове. Сваки знаковни језик такође поседује и сопствену интонацију. Чак и код њих влада правило: акценат нам одаје порекло!
Одгонетните језик!
Естонски спада у угро-финске језике. Сродан је с финским и мађарским. Паралеле с мађарским су, међутим, доста тешко препознатљиве. Многи сматрају да је _______ сличан летонском или литванском језику. То је потпуно погрешно. Јер ова два језика спадају у сасвим другу породицу језика. Естонски не познаје граматичке родове.

Не прави се разлика између женског и мушког рода. Зато постоји 14 различитих падежа. Правопис ******ског није пуно тежак. Оријентише се на изговор. То, међутим, треба обавезно вјежбати с матерњим говорником ******ског језика. Ко жели да учи _______, треба дисциплину и мало стрпљења. Естонци не придају код странаца велику пажњу малим грешкама… Радују се свакоме ко се интересује за њихов језик!