српски » енглески UK   Воће и животне намирнице


15 [петнаест]

Воће и животне намирнице

-

+ 15 [fifteen]

+ Fruits and food

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Ја имам јагоду. I h--- a s---------. +
Ја имам киви и лубеницу. I h--- a k--- a-- a m----. +
Ја имам поморанџу и грејпфрут. I h--- a- o----- a-- a g---------. +
   
Ја имам јабуку и један манго. I h--- a- a---- a-- a m----. +
Ја имам банану и ананас. I h--- a b----- a-- a p--------. +
Ја правим воћну салату. I a- m----- a f---- s----. +
   
Ја једем тост. I a- e----- t----. +
Ја једем тост с путером. I a- e----- t---- w--- b-----. +
Ја једем тост с путером и мармеладом. I a- e----- t---- w--- b----- a-- j--. +
   
Ја једем сендвич. I a- e----- a s-------. +
Ја једем сендвич с маргарином. I a- e----- a s------- w--- m--------. +
Ја једем сендвич с маргарином и парадајзом. I a- e----- a s------- w--- m-------- a-- t-------. +
   
Ми требамо хлебa и пиринча. We n--- b---- a-- r---. +
Ми требамо рибу и стекове. We n--- f--- a-- s-----. +
Ми требамо пицу и шпагете. We n--- p---- a-- s--------. +
   
Шта још требамо? Wh-- e--- d- w- n---? +
Ми требамо шаргарепу и парадајз за супу. We n--- c------ a-- t------- f-- t-- s---. +
Где је супермаркет? Wh--- i- t-- s----------? +
   

Медији и језик

Медији такође врше утицај на то како говоримо. У овоме посбно велику улогу играју нови медији. Из имејлова, текстовања и четовања створио се један сасвим нови језик. Разумљиво да се овај медијски језик разликује од једне земље до друге. Ипак се може рећи да су извесне карактеристике свима њима заједничке. Брзина је понајпре важна за све кориснике. Иако се писмено изражавамо, настојимо да створимо живу комуникацију. То значи да желимо да што брже разменимо информације. Зато симулирамо једну реалну конверзцију. На тај начин наш језик развија вербални карактер. Врло често се речи и реченице скраћују. Граматика и интерпункција се углавном занемарују. Правопис се употребљава комотније, а предлози се најчешће игноришу.

Медијским језиком се врло ретко изражавају емоције. За њих се радије употребљавају такозвани емотикони. То су симболи који треба да прикажу наше тренутно емотивно стање. Такође постоје утврђени кодови за слање СМС-ова, као и један сленг за комуникацију у чету. Зато слободно можемо рећи да је медијски језик врло ограничен. Али, сви корисници га употребљавају на сличан начин. Истраживања су показала да су образовање или интелектуалне способности при том сасвим ирелевантне. Посебно млади људи воле да користе медијски језик. Из тог разлога критичари и сматрају да нам је језик у опасности. Наука овај феномен види много мање песимистично. Зато што су деца у стању да направе разлику где ће и шта писати. Стручњаци су мишљења да нови медијски језик са собом чак носи и предности. Зато што унапређује језичне способности деце и подстиче њихову креативност. И још једна ствар: у данашње време се више пише - додуше не писма, али зато имејлови! Ово нас изузетно радује!
Одгонетните језик!
Грузијски говори око 4 милиона људи. Грузијски језик спада у јужнокавкаске језике. Пише се властитим системом знакова, ******ом абецедом. То писмо има 33 слова. Имају исти редослед као у грчкој абецеди. Грузијско писмо је настало вероватно из арамејског. За _______ су типични многи консонанти који могу следити један за другим.

Зато странци имају проблема код изговора неких _______х речи. Ни граматика није баш једноставна. Она садржи много елемената којих нема ни у једном другом језику. Грузијски језички фонд говори пуно о хисторији Кавказа. Садржи пуно речи које су преузете из других језика. Као што су на пример грчки, перзијски, арапски, руски и турски. Посебност ******ог језика је ипак његова дуга традиција… Грузијски спада у најстарије живе језике једне културе на земљи!