српски » енглески UK   Годишња доба и време


16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [sixteen]

Seasons and Weather

16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [sixteen]

Seasons and Weather

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Ово су годишња доба: Th--- a-- t-- s------:
Пролеће, лето, Sp----- s-----,
jесен и зима. au---- / f--- (a-.) a-- w-----.
   
Лето је вруће. Th- s----- i- w---.
Лети сија сунце. Th- s-- s----- i- s-----.
Лети радо идемо шетати. We l--- t- g- f-- a w--- i- s-----.
   
Зима је хладна. Th- w----- i- c---.
Зими пада снег или киша. It s---- o- r---- i- w-----.
Зими радо остајемо код куће. We l--- t- s--- h--- i- w-----.
   
Хладно је. It i- c---.
Пада киша. It i- r------.
Ветровито је. It i- w----.
   
Топло је. It i- w---.
Сунчано је. It i- s----.
Ведро је. It i- p-------.
   
Какво је време данас? Wh-- i- t-- w------ l--- t----?
Данас је хладно. It i- c--- t----.
Данас је топло. It i- w--- t----.
   

Учење и емоције

Весели нас када смо у могућности да комуницирамо на неком страном језику. Поносни смо на себе и свој напредак у учењу. С друге стране, уколико нисмо врло успешни, то нас разочарава и фрустрира. Због тога се различите емоције повезују са процесом учења. Најновија истраживања су дошла до занимљивих резултата. Показала су да емоције играју значајну улогу у процесу учења. Зато што утичу на успешност учења. Учење за наш мозак увек представља "проблем". И о н се увек труди да тај проблем реши. Да ли у томе успевамо или не, зависи од наших емоција. Уколико смо уверени да проблем можемо решити, много смо самопоузданији. Ова емоционална стабилност потпомаже процес учења. Позитивно мишљење унапређује наше интелектуалне способности.

С друге стране, учење под стресом не функционише баш најбоље. Сумња или брига поткопава добре резултате. Уколико се плашимо, скоро да и нисмо у стању да било шта научимо. У том случају мозак није у могућности да прима нове садржаје. Стога је веома важно да смо мотивисани у процесу учења. Дакле, емоције утичу на процес учења. Али, и учење утиче на наше емоције. Исте структуре мозга обрађују и чињенице и емоције. Зато нас учење може усрећити, а они који су срећни, уче много боље. Разуме се да учење није увек забава и да може бити и врло напорно. Зато је неопходно да пред себе увек поставимо мањи циљ. На тај начин нећемо преоптеретити свој мозак. И гарантујемо да ћемо испунити своја очекивања. Успех нам је у том случају награда која нас изнова мотивише. Што ће рећи: Учите смешкајући се при том!
Одгонетните језик!
Грчки спада у индоевропске језике. Међутим, ни с једним другим језиком на свету није заиста у блиском сродству. Не сме се мешати модерни _______ са старо_______м. Тај антички _______ језик се и данас подучава у многим школама и на многим универзитетима. Пре је то био језик филозофије и науке. И онај ко је путовао античким светом, користио је _______ као лингуа франка. Ново_______ је, с друге стране, данас матерњи језик око 13 милиона људи.

Развио се из старо******ог. Кад је тачно настао савремени _______, тешко је рећи. Али је сигурно да је једноставније структуре него старо_______. Ипак су се у ново******ом задржали бројни архаични облици. То је такође веома уједначен језик у којем нема јако изражених дијалеката. Пише се ******ом абецедом која је стара скоро 2500 година. Интересантно је да _______ спада у језике који има највећи лексички фонд. Ко радо учи речи, треба да почне од ******ог...