српски » енглески UK   Чишћење куће


18 [осамнаест]

Чишћење куће

-

+ 18 [eighteen]

+ House cleaning

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Данас је субота. To--- i- S-------. +
Данас имамо времена. We h--- t--- t----. +
Данас чистимо стан. We a-- c------- t-- a-------- t----. +
   
Ја чистим купатило. I a- c------- t-- b-------. +
Мој муж пере ауто. My h------ i- w------ t-- c--. +
Деца перу бицикла. Th- c------- a-- c------- t-- b-------. +
   
Бака залива цвеће. Gr----- i- w------- t-- f------. +
Деца поспремају дечију собу. Th- c------- a-- c------- u- t-- c--------- r---. +
Мој муж поспрема свој писаћи сто. My h------ i- t------ u- h-- d---. +
   
Ја стављам веш у машину за прање веша. I a- p------ t-- l------ i- t-- w------ m------. +
Ја простирем веш. I a- h------ u- t-- l------. +
Ја пеглам веш. I a- i------ t-- c------. +
   
Прозори су прљави. Th- w------ a-- d----. +
Под је прљав. Th- f---- i- d----. +
Посуђе је прљаво. Th- d----- a-- d----. +
   
Ко чисти прозоре? Wh- w----- t-- w------? +
Ко усисава прашину? Wh- d--- t-- v--------? +
Ко пере посуђе? Wh- d--- t-- d-----? +
   

Рано учење

У данашње време језици све више добијају на важности. Ово такође важи и за професионални живот. Последица тога је да све већи број људи учи стране језике. Многи родитељи би такође желели да њихова деца уче стране језике. Најбоље је да се с тиме почне од малих ногу. Широм света постоје многе међународне основне школе. И дечји вртићи са вишејезичним васпитањем су све више омиљени. Учење од малих ногу доноси са собом многе предности. То је условљено развојем мозга. У њему се језичке структуре изграђују све до четврте године. Ове неуронске мреже нам помажу у учењу. Нове неуронске структуре се касније у животу не стварају тако лако. Старија деца и одрасли уче стране језике са много више потешкоћа.

Зато и треба да радимо на раном развоју мозга. Укратко речено: што млађе - то боље. Али постоје и људи који критикују рано учење. Они страхују да вишејезичност претерано оптерећује малу децу. Сем тога, мишљења су да постоји опасност да ни један језик неће научити како треба. Ипак, ова мишљења нису у науци нашла своју потврду. Већина лингвиста и неуропсихолога је оптимистична. Њихова истраживања на ту тему довела су до позитивних резултата. Деца се обично забављају на курсевима страних језика. Такође: када деца уче језике, она и размишљају о њима. Учећи стране језике она боље упознају матерњи језик. Она читавог живота имају користи од овог познавања језика. Могуће је да је чак много боље почети са учењем тежих језика. Зато што дечји мозак учи брзо и интуитивно. Њему је сасвим свеједно да ли памти hello, ciao,или néih hóu!
Одгонетните језик!
Хинду спада у индоаријске језике. Говори се у већини држава северне и централне Индије. Хинду је у уском сродству с језиком урду који се првенствено говори у Пакистану. Заправо су оба језика скоро идентична. Суштинска разлика се састоји у писму. Хинду се пише писмом деванагари. Урду, с друге стране, користи арапски систем знакова.

За _______ су карактеристични многи дијалекти. Због величине земље они се деломице знатно међусобно разликују. За 370 милиона људи _______ је матерњи језик. Ту спада још и најмање 150 милиона који владају језиком _______ као другим језиком. Тако _______ спада у један од језика с највише говорника на свету. После кинеског заузима друго место. Значи, испред је шпанског и енглеског! А утицај Индије у свету муњевито расте!