српски » енглески UK   Породица


2 [два]

Породица

-

+ 2 [two]

+ Family Members

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
деда th- g---------r +
бака th- g---------r +
он и она he a-- s-e +
   
отац th- f----r +
мајка th- m----r +
он и она he a-- s-e +
   
син th- s-n +
кћерка th- d------r +
он и она he a-- s-e +
   
брат th- b-----r +
сестра th- s----r +
он и она he a-- s-e +
   
ујак, стриц th- u---e +
тетка th- a--t +
он и она he a-- s-e +
   
Ми смо породица. We a-- a f-----. +
Породица није мала. Th- f----- i- n-- s----. +
Породица је велика. Th- f----- i- b--. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Говоримо ли сви ми “афрички”?

Нисмо сви ми били у Африци. Ипак је могуће да су сви језици већ били тамо. Били како било, у ово верују многи научници. По њиховом мишљењу, сви језици воде порекло из Африке. Одатле су се раширили по свету. Све у свему, на земаљској кугли говори се више од 6000 језика. Сматра се да сви они потичу из Африке. Нучници су упоређивали фонеме (гласове) различитих језика. Глас или фонема је најмања језичка јединица Уколико у речи променимо један глас, промениће се и само значење те речи. Илуструјмо ово једним примером из енглеског језика. У енглеском реч дип и реч тип значе две сасвим различите ствари . Значи, у енглеском су /д/ и /т/ два различита гласа.

Ова фонетска разноврсност најизраженија је у афричким језицима. Али, што се више од Африке удаљавамо, степен те разноврсности драстично се смањује. Научници баш ту чињеницу сматрају доказом за своју тезу. Наиме: популације које теже експанзији постају сличније. На њиховим спољним границама генетска разноврсност се смањује. До овога долази захваљујући чињеници да се смањује број насељеника . Што мање гена мигрира, то становништво постаје све униформније. Тиме се смањује могућа комбинација гена. Резултат тога је да припадници мигрирајуће популације постају међусобно слични. Овај феномен научници називају ефектом “Оснивача” Напустивши Африку људи су са собом понели и своје језике. Мањи број насељеника значио је и мањи број фонема. На тај начин су с временом појединачни језици постајали све сличнији. Изгледа да је чињеница да Хомо сапиенс води порекло из Африке већ доказана. Сад чекамо да видимо да ли ово важи и за његов језик.
Одгонетните језик!
Арапски језик спада у најважније језике на свету. Више од 300 милиона људи у преко 20 земаља говори _______. Овај афроазијски језик је настао пре више хиљада година. Прво се говорио на Арапском полуострву, а онда се снажно проширио. Говорни _______ јако се разликује од књижевног ******ог језика. Такође има пуно различитих _______х дијалеката. Говорници из различитих регија често се међусобно уопште не разумеју.

Класични књижевни _______ језик данас се скоро никако не говори. Појављује се пре свега у писаном облику. Интерес за _______м језиком је последњих година јако порастао. Многим људима је посебно фасцинантно ******о писмо. Пише се здесна налево. Ко жели учити _______, морао би се придржавати одређеног редоследа. Прво изговор, затим граматика а тек онда писмо. Ко се тога придржава, биће му сигурно много забавно при учењу.