српски » енглески UK   Ћаскање 3


22 [двадесет и два]

Ћаскање 3

-

+ 22 [twenty-two]

+ Small Talk 3

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Пушите ли? Do y-- s----? +
Пре да. I u--- t-. +
Али сада више не пушим. Bu- I d---- s---- a------. +
   
Смета ли Вам ако ја пушим? Do-- i- d------ y-- i- I s----? +
Не, апсолутно не. No- a--------- n--. +
Не смета ми. It d------ d------ m-. +
   
Хоћете ли попити нешто? Wi-- y-- d---- s--------? +
Један коњак? A b-----? +
Не, радије пиво. No- p--------- a b---. +
   
Путујете ли много? Do y-- t----- a l--? +
Да, већином су то пословна путовања. Ye-- m----- o- b------- t----. +
Али сада смо овде на годишњем одмору. Bu- n-- w---- o- h------. +
   
Каква врућина! It-- s- h--! +
Да, данас је стварно вруће. Ye-- t---- i--- r----- h--. +
Хајдемо на балкон. Le--- g- t- t-- b------. +
   
Сутра ће овде бити забава. Th----- a p---- h--- t-------. +
Хоћете ли и Ви доћи?? Ar- y-- a--- c-----? +
Да, ми смо такође позвани. Ye-- w---- a--- b--- i------. +
   

Језик и писмо

Сврха сваког језика је споразумевање међу људима. Говором изражавамо своје мисли и емоције. Чинећи то, не придржавамо се нужно правила свог језика. Ми користимо сопствени говорни језик. Са писаним језиком ствари стоје другачије. Ту се виде сва правила језика којим владамо. Писмо је оно што један језик чини правим језиком. Оно га чини видљивим. Писмом се преноси искуство скупљано хиљадама година. Зато је писмо основа сваке високоразвијене културе. Први облик писма настао је пре више од пет хиљада година. Било је то клинасто писмо Сумераца. Било је урезивано у глинене таблице.

Овакво клинасто писмо користило се три хиљаде година. Отприлике толико дуго су се употребљавали хијероглифи древних Египћана. Проучавали су их многобројни научници. Хијероглифи представљају релативно комликован систем писања. А ипак су највероватније измишљени из једног врло простог разлога. Египат је у то време био огромна краљевина, са великим бројем становника. Било је неопходно организовати свакодневни живот, а понајпре економски систем. Било је потребно да се ефикасно организује порески систем и систем обрачуна. У ту сврху су древни Египћани развили своје сликовне знакове. Алфабетски систем писма дугујемо Сумерцима. Сваки систем писма открива нам много тога о народу који се њиме служи. Сем тога, свака нација има особености сопственог писма. Нажалост, рукопис сваким даном све више и више губи на значају. Модерна технологија данашњице скоро да га је учинила излишним. И зато: немојте само говорити, почните опет да пишете!
Одгонетните језик!
Канада језик спада у породицу дравидских језика. Они се углавном говоре у јужној Индији. Канада није у сродству с индоаријским језицима северне Индије. Око 40 милиона људи говори ******а као матерњи језик. Признат је као један од 22 националних језика Индије. Канада је аглутинирајући језик. То значи да се граматичке функције изражавају афиксима.

Језик се дијели у четири регионалне дијалектне групе. Приликом говора говорници не одају само одакле су. У њиховом језику се такође може препознати којем друштвеном слоју припадају. Говорни и писани ******а се јако међусобно разликују. И као и многи други индијски језици ******а има властито писмо. Оно се састоји од мешавине абецеде и слоговног писма. Састоји се од пуно округлих знакова што је типично за јужноиндијска писма. А учење ових лепих слова је заиста забавно…