српски » енглески UK   Учити стране језике


23 [двадесет и три]

Учити стране језике

-

+ 23 [twenty-three]

+ Learning foreign languages

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Где сте научили шпански? Wh--- d-- y-- l---- S------? +
Знате ли и португалски? Ca- y-- a--- s---- P---------? +
Да, а такође знам и нешто италијански. Ye-- a-- I a--- s---- s--- I------. +
   
Мислим да говорите веома добро. I t---- y-- s---- v--- w---. +
Ти језици су прилично слични. Th- l-------- a-- q---- s------. +
Могу их добро да разумем. I c-- u--------- t--- w---. +
   
Али говорити и писати је тешко. Bu- s------- a-- w------ i- d--------. +
Још правим много грешака. I s---- m--- m--- m-------. +
Исправите ме молим увек. Pl---- c------ m- e--- t---. +
   
Ваш изговор је сасвим добар. Yo-- p------------ i- v--- g---. +
Имате мали акценат. Yo- o--- h--- a s----- a-----. +
Препознаје се одакле долазите. On- c-- t--- w---- y-- c--- f---. +
   
Који је Ваш матерњи језик? Wh-- i- y--- m----- t----- / n----- l------- (a-.)? +
Идете ли на курс језика? Ar- y-- t----- a l------- c-----? +
Који уџбеник користите? Wh--- t------- a-- y-- u----? +
   
У овом моменту не знам како се зове. I d---- r------- t-- n--- r---- n--. +
Не могу се сетити наслова. Th- t---- i- n-- c----- t- m-. +
Заборавио / Заборавила сам то. I’-- f-------- i-. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Германски језици

Германски језици спадају у индоевропску језичку породицу. Посебност ове језичке групе су њене фонолошке особине. Њихов гласовни систем сасвим је другачији од гласовних система дугих језика. Постоји отприлике петнаест германских језика. Они су матерњи језици око пет стотина милиона људи широм света. Ипак, тачан број ових језика тешко је утврдити. Често је нејасно да ли се ради о језицима или о дијалектима. Најпознатији германски језик је енглески. Он је матерњи језик готово 350 милиона људи широм света. После енглеског, долазе немачки и холандски. Германски језици се деле у разне групе. Постоје северногермански, западногермански и источногермански језици. У сверногерманске језике спадају скандинавски језици.

Енглески, немачки и холандски су западногермански језици. Источногермански језици су сви изумрли. Готски је, на пример, спадао у ову групу. Германски језици су се ширили светом у процесу колонизације. Последица тога је, на пример, да се холандски разуме на Карибику и у Јужној Африци. Сви германски језици имају заједнички корен. Ипак, нејасно је да ли је постојао један јединствени прото-језик. Сем тога, веома је мало старогерманских текстова. За разлику од романских језика, овде скоро да и нема извора. Зато је проучавање германских језика умногоме отежано. Уз то има и врло мало информација о култури Германа. Германски народи нису били уједињени. Зато није могао постојати ни заједнички идентитет. Стога се наука морала окренути другим изворима. Без Грка и Римљана, о Теутонцима не би знали готово ништа.
Одгонетните језик!
Каталонски спада у породицу романских језика. У блиском је сродству са шпанским, француским и италијанским. Говори се у Андори, у шпанској регији Каталонији и на Балеарским острвима. Каталонски се говори и у деловима Арагона и Валенције. Укупно око 12 милиона људи говори или разуме _______. Језик је настао између 8. и 10. века у подручју Пиринеја. Територијалним освајањима се затим проширио на југ и исток.

Важно је знати да _______ није дијалекат шпанског. Развио се из вулгарног латинског и важи за посебан језик. Шпанци или Латиноамериканци га значи не разумеју аутоматски. Многе структуре ******ског су сличне онима у другим романским језицима. Међутим, има и неколико посебности које се на појављују у другим језицима. Говорници ******ског су веома поносни на свој језик. И политика се већ неколико деценија активно заузима за _______. Учите _______, овај језик има будућност!