српски » енглески UK   У природи


26 [двадесет и шест]

У природи

-

+ 26 [twenty-six]

+ In nature

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Видиш ли тамо кулу? Do y-- s-- t-- t---- t----? +
Видиш ли тамо планину? Do y-- s-- t-- m------- t----? +
Видиш ли тамо село? Do y-- s-- t-- v------ t----? +
   
Видиш ли тамо реку? Do y-- s-- t-- r---- t----? +
Видиш ли тамо мост? Do y-- s-- t-- b----- t----? +
Видиш ли тамо језеро? Do y-- s-- t-- l--- t----? +
   
Она птица тамо ми се свиђа. I l--- t--- b---. +
Оно дрво тамо ми се свиђа. I l--- t--- t---. +
Овај камен овде ми се свиђа. I l--- t--- s----. +
   
Онај парк тамо ми се свиђа. I l--- t--- p---. +
Онај врт тамо ми се свиђа. I l--- t--- g-----. +
Овај цвет овде ми се свиђа. I l--- t--- f-----. +
   
Мислим да је лепо. I f--- t--- p-----. +
Мислим да је интересантно. I f--- t--- i----------. +
Мислим да је прелепо. I f--- t--- g-------. +
   
Мислим да је ружно. I f--- t--- u---. +
Мислим да је досадно. I f--- t--- b-----. +
Мислим да је страшно. I f--- t--- t-------. +
   

Језици и изреке

Изреке постоје у сваком језику. Зато су оне важна одлика националног идентитета. У њима се одражавају вредности и норме једне земље. Оне имају општепознату, трајну форму - односно, не могу се мењати. Изреке су увек кратке и сажете. У њима се врло често употребљавају метафоре. Такође су многе од њих поетски конструисане. Већина изрека нам даје савете или објашњава правила понашања. Но неке од њих садрже у себи отворену критику. У њима се такође врло често употребљавају стереотипове. У њима се, дакле, ради о наводно типичним карактеристикама земаља и народа. Изреке имају дугу традицију. Аристотел их је хвалио, називајући их малим мудростима.

Оне су важно стилско средство и у реторици и у књижевности. Њихова посебност је у томе да не губе на актуелности. У лингвистици постоји дисциплина која се бави само њима. Многе изреке постоје у неколиким језицима. При том могу бити лексички сличне. У том случају они који говоре различитим језиком употребљавају исте речи. Bellende Hunde beißen nicht, Perro que ladra no muerde. (DE-ES) Друге изреке су семантички сличне. Оне исту идеју изражавају различитим речима. Appeler un chat un chat, Dire pane al pane e vino al vino. (FR-IT) Изреке нам помажу у бољем разумевању људи и култура. Најинтересантније су изреке које налазимо широм света. Оне се односе на “важне” теме из људског живота. Оне, дакле, обрађују универзална искуства. Оне нам показују да смо слични - без обзира којим језиком говоримо.
Одгонетните језик!
Латвијски спада у источну групу балтичких језика. Говори га више од 2 милиона људи. Латвијски је с литванским у најужем сродству. Ипак, ова два језика нису пуно слични. Може се, значи, десити да се један Литванац и један Латвијац споразумевају на руском. И структура латвијског језика је мање архаична од литванског. У традиционалним песмама и стиховима има још пуно старинских елемената.

Они указују на сродност латвијског у односу на литвански. Латвијски лексички фонд је веома занимљиво структуриран. Садржи пуно речи из других језика. Као на пример из немачког, шведског, руског или енглеског. Али неке речи су такође тек недавно створене јер су до сада једноставно недостајале у језику. Латвијски се пише латиничним словима и нагласак је на првом слогу у речи. Граматика познаје пуно посебности којих нема у другим језицима. Граматичка правила су, међутим, увек јасна и недвосмислена.