српски » енглески UK   У ресторану 2


30 [тридесет]

У ресторану 2

-

+ 30 [thirty]

+ At the restaurant 2

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Cок од јабуке, молим. An a---- j----- p-----. +
Лимунаду, молим. A l-------- p-----. +
Сок од парадајза, молим. A t----- j----- p-----. +
   
Ја бих радо чашу црвеног вина. I’- l--- a g---- o- r-- w---. +
Ја бих радо чашу белог вина. I’- l--- a g---- o- w---- w---. +
Ја бих радо флашу шампањца. I’- l--- a b----- o- c--------. +
   
Волиш ли рибу? Do y-- l--- f---? +
Волиш ли говедину? Do y-- l--- b---? +
Волиш ли свињетину? Do y-- l--- p---? +
   
Хтео / хтела бих нешто без меса. I’- l--- s-------- w------ m---. +
Хтео / хтела бих плату са поврћем. I’- l--- s--- m---- v---------. +
Хтео / хтела бих нешто што не траје дуго. I’- l--- s-------- t--- w---- t--- m--- t---. +
   
Желите ли то с пиринчeм? Wo--- y-- l--- t--- w--- r---? +
Желите ли то с резанцима? Wo--- y-- l--- t--- w--- p----? +
Желите ли то с кромпиром? Wo--- y-- l--- t--- w--- p-------? +
   
То ми није укусно. Th-- d------ t---- g---. +
Јело је хладно. Th- f--- i- c---. +
То ja нисам наручио / наручила. I d----- o---- t---. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Језик и реклама

Реклама представља специјалан облик комуникације. Сврха му је успостављање контакта између произвођача и потрошача. Као и сваки други облик комуникације и рекламирање има дугу историју. Политичари и кафане рекламирају се још од од античких времена. Језик рекламе употребљава специфичне елементе реторике. Пошто има циљ, она је планирана комуникација. Усмерена је буђењу пажње и интересовања конзумената. Али изнад свега намера јој је да нам пробуди жељу за одређеним предметом и наведе нас да га купимо. Из тог разлога је језик рекламе веома једноставан. Користи се мали број речи и једноставни слогани. Ово би требало да нас наведе да добро запамтимо њихову поруку. Уобичајена је употреба извесних врста речи као што су придеви и суперлативи. Оне описују неки предмет као изузетно користан.

Зато је језик рекламе увек врло позитиван. Занимљиво је рећи да култура увек условљава језик рекламе. Зато је у стању да нам много тога каже о једној култури. У данашње време појмови као што је лепота или младост доминирају многим друштвима. Речи “будућност” и “безбедност” се такође често помињу. Енглески се радо користи посебно у западним друштвима. Сматра се да је то један модеран и међународни језик. Због тога одлично функционише када су у питању технички производи. Елементи из романских језика употрбљавају се када су у питању уживања и страсти. Они се радо примењују када су у питању прехрамбени производи и козметика. Они који се служе дијалектом радо наглашавају вредности као што су домовина и традиција. Имена производа су врло често неологизми - измишљени изрази. Они углавном немају никакво значење, већ само лепо звуче. Имена неких производа направила су чак и каријеру! Име једне врсте усисивача за прашину (Хувер), чак је постало и глагол ( to hoover -усисивати прашину)!
Одгонетните језик!
Холандски спада у групу западногерманских језика. То значи да је сродан с немачким и енглеским. Холандски је матерњи језик за око 25 милиона људи. Већина њих живи у Холандији и Белгији. Али _______ се говори и у Индонезији и Суринаму. Разлог томе је што је Холандија некад била колонијална сила. Тако је _______ био база за разне креолске језике.

И јужноафрички африканс је настао из ******ског. То је најмлађи члан германске језичке породице. За _______ су карактеристичне многе речи из других језика. Посебно снажан утицај је пре имао француски. Често су преузимане и речи из немачког. Већ неколико деценија у овај језик долази све више енглеских речи. Неки се зато плаше да ће _______ у будућности потпуно нестати.