српски » енглески UK   Јавни локални саобраћај


36 [тридесет и шест]

Јавни локални саобраћај

-

+ 36 [thirty-six]

+ Public transportation

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Где је аутобуска станица? Wh--- i- t-- b-- s---? +
Који аутобус вози у центар? Wh--- b-- g--- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
Коју линију морам узети? Wh--- b-- d- I h--- t- t---? +
   
Морам ли преседати? Do I h--- t- c-----? +
Где морам пресести? Wh--- d- I h--- t- c-----? +
Колико кошта карта? Ho- m--- d--- a t----- c---? +
   
Колико станица има до центра? Ho- m--- s---- a-- t---- b----- d------- / t-- c--- c-----? +
Морате овде изаћи. Yo- h--- t- g-- o-- h---. +
Морате изаћи назад. Yo- h--- t- g-- o-- a- t-- b---. +
   
Следећи метро долази за 5 минута. Th- n--- t---- i- i- 5 m------. +
Следећи трамвај долази за 10 минута. Th- n--- t--- i- i- 10 m------. +
Следећи аутобус долази за 15 минута. Th- n--- b-- i- i- 15 m------. +
   
Када вози задњи метро? Wh-- i- t-- l--- t----? +
Када вози задњи трамвај? Wh-- i- t-- l--- t---? +
Када вози задњи аутобус? Wh-- i- t-- l--- b--? +
   
Имате ли возну карту? Do y-- h--- a t-----? +
Возну карту? – Не, немам. A t-----? – N-- I d---- h--- o--. +
Онда морате платити казну. Th-- y-- h--- t- p-- a f---. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Развој језика

Сасвим је јасно зашто разговарамо једни са другима. Желимо да разменимо идеје и међусобно се разумемо. Међутим, није најјасније како је настао језик. На ту тему су се развиле многе теорије. Извесно је једино да је језик веома стар феномен. Предуслов за говор су извесне физичке црте. Оне су неопходне за стварање звукова. Још од времена Неандерталаца људи су у стању да употребљавају свој глас. На тај начин су се разликовали од животиња. Сем тога, моћан, чист глас био је неопходан чинилац самоодбране. Њиме је особа могла застрашити непријатеља. У то време су се производила оруђа и користила се ватра. Ово знање је требало на неки начин преносити.

Језик је такође играо важну улогу за време лова. Једноставно споразумевање међу људима старо је преко две хиљаде година. Први лингвистички елементи били су знакови и гестови. Али, људи су желели да буду у могућности да комуницирају и у мраку. Осим тога, морали су разговарати једни с другима а да се не виде. Тако се развио глас који је заменио гестове. Језик у данашњем смислу стар је барем 50.000 година. Када је Хомо сапиенс напустио Африку, језик се раширио земаљском куглом. Тада је дошло до раздвајања језика у различитим регионима. Што ће рећи: дошло је до настанка различитих језичких породица. Оне су садржавалe само основе језичких система. У поређењу са данашњим језицима први језици су били много мање сложени. До њиховог развоја дошло је путем граматике, фонологије и семантике. Могло би се рећи да су различити језици у ствари различита решења. Али, проблем је увек био исти: На који начин да покажем о чему размишљам?
Одгонетните језик!
Бразилски _______ спада у романске језике. Настао је из европског ******ског. Донесен је током колонијалне политике Португала све до Јужне Америке. Данас је Бразил највећа нација на свету која говори _______. Око 190 милиона људи говори бразилски _______ као матерњи језик. А језик има и велик утицај на друге јужноамеричке земље… Чак постоји мешани језик који садржи ******ске и шпанске елементе.

Некад се Бразил језички уско оријентисао на свој европски узор. Од 1930. пробудила се нова свест за бразилску културу. Бразилци су били поносни на свој језик па су желели јаче нагласити његове посебности. Али било је стално и напора да се ова два језика не раздвајају. У међувремену постоји, на пример, споразум о заједничком правопису. Највећа разлика између два варијетета данас се огледа у изговору. У бразилском језичком фонду има неколико појмова из индијанског језика којих нема у Европи. Откријте овај узбудљиви језик који спада у најважније језике на свету!