српски » енглески UK   Квар на ауту


39 [тридесет и девет]

Квар на ауту

-

+ 39 [thirty-nine]

+ Car breakdown

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Где је следећа бензинска пумпа? Wh--- i- t-- n--- g-- s------? +
Гума ми се пробушила. I h--- a f--- t--- / t--- (a-.). +
Можете ли заменити точак? Ca- y-- c----- t-- t--- / t--- (a-.)? +
   
Требам пар литара дизела. I n--- a f-- l----- / l----- (a-.) o- d-----. +
Немам више бензина. I h--- n- m--- p----- / g-- (a-.). +
Имате ли резервни канистeр? Do y-- h--- a p----- c-- / j---- c-- / g-- c-- (a-.)? +
   
Где могу да телефонирам? Wh--- c-- I m--- a c---? +
Требам шлеп службу. I n--- a t----- s------. +
Тражим радионицу. I’- l------ f-- a g-----. +
   
Десила се незгода. An a------- h-- o-------. +
Где је најближи телефон? Wh--- i- t-- n------ t--------? +
Имате ли са собом мобилни телефон? Do y-- h--- a m----- / c--- p---- (a-.) w--- y--? +
   
Ми требамо помоћ. We n--- h---. +
Позовите доктора! Ca-- a d-----! +
Позовите полицију! Ca-- t-- p-----! +
   
Ваше документе, молим. Yo-- p------ p-----. +
Вашу возачку дозволу, молим. Yo-- l------ / l------ (a-.), p-----. +
Вашу саобраћајну дозволу, молим. Yo-- r------------ p-----. +
   

Беба - језички таленат

Бебе знају много тога о језику чак и пре него што почну да говоре. Ово је доказано у бројним експериментима. Дечји развој се испитује у специјалним лабораторијама за бебе. У њима је такође проучавано на који начин деца уче језике. Очигледно је да су бебе много интелигентније него што смо то мислили. Већ са шест месеци оне поседују бројне говорне способности. Оне, на пример, препознају матерњи језик. Француске и немачке бебе реагују различито на извесне тонове. Различити модели нагласка производе различито понашање. Значи да бебе имају осећај за нагласак свог језика. Врло мала деца такође су у стању да памте више речи. Родитељи играју веома важну улогу у бебином говорном развоју. Њима је неопходна интеракција и то непосредно након рођења.

Желе да се споразумевају са мамом и татом. Но ту интеракцију морају пратити позитивне емоције. Кад разговарају са својом бебом, родитељи не смеју бити под стресом. Још је горе разговарати са бебом врло ретко. И стрес и ћутање могу на бебу имати врло негативан утицај. Може се негативно утицати на развој језика. Учење за бебе почиње већ у стомаку. Оне још пре рођења реагују на говор. Оне тачно региструју акустичне сигнале. После рођења оне ове сигнале препознају. Нерођена деца могу чак учити ритам језика. Док су у стомаку, бебе јасно чују мајчин глас. Зато се с још нерођеном децом може разговарати. Али немојте с тиме претеривати ... За вежбу ће дете имати довољно времена по рођењу.
Одгонетните језик!
Шведски спада у групу северногерманских језика. То је матерњи језик више од 8 милиона људи. Говори се у Шведској и деломице у Финској. С Норвежанима се Швеђани могу реалативно без проблема споразумевати. Чак постоји мешани језик који повезује елементе из оба језика. И са Данцима је могућа конверзација кад саговорници јасно говоре. Шведска абецеда има 29 слова.

Одлика ******ог је изражен систем вокала. Дужина и краткоћа самогласника одлучују о значењу једне речи. И висина тона игра у ******ом одређену улогу. Шведске речи и реченице су у основи кратке. Ред речи у реченици подлеже утврђеним правилима. Ни граматика није превише компликована. Структуре углавном личе онима из енглеског језика. Учите _______, јер уопте није тако тежак!