српски » енглески UK   Оријентација


41 [четрдесет и један]

Оријентација

-

+ 41 [forty-one]

+ Where is ... ?

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Где је туристичка агенција? Wh--- i- t-- t------ i---------- o-----? +
Имате ли карту града за мене? Do y-- h--- a c--- m-- f-- m-? +
Може ли се овде резервисати хотелска соба? Ca- o-- r------ a r--- h---? +
   
Где је стари град? Wh--- i- t-- o-- c---? +
Где је катедрала? Wh--- i- t-- c--------? +
Где је музеј? Wh--- i- t-- m-----? +
   
Где се могу купити поштанске маркице? Wh--- c-- o-- b-- s-----? +
Где се може купити цвеће? Wh--- c-- o-- b-- f------? +
Где се могу купити возне карте? Wh--- c-- o-- b-- t------? +
   
Где је лука? Wh--- i- t-- h------ / h----- (a-.)? +
Где је пијаца? Wh--- i- t-- m-----? +
Где је замак? Wh--- i- t-- c-----? +
   
Када почиње (туристички) обилазак? Wh-- d--- t-- t--- b----? +
Када се завршава (туристичкa) обилазак? Wh-- d--- t-- t--- e--? +
Колико дуго траје (туристичкa) обилазак? Ho- l--- i- t-- t---? +
   
Ја желим водича који говори немачки. I w---- l--- a g---- w-- s----- G-----. +
Ја желим водича који говори италијански. I w---- l--- a g---- w-- s----- I------. +
Ја желим водича који говори француски. I w---- l--- a g---- w-- s----- F-----. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Енглески - светски језик

Енглески је најраширенији језик на свету. Мандарин, тј. књижевни кинески, је матерњи језик највећег броја људи. Енглески је матерњи језик “само” 350 милиона људи. Па ипак, енглески врши велики утицај на друге језике. На значају почиње да добија од средине двадесетог века. До овога је увелико дошло захваљујући томе што су Сједињене Америчке Државе постале супер-сила. Енглески је у многим земљама први страни језик у школама. Међународне организације употребљавају енглески као званични језик. Енглески је такође званични језик многих земаља. Међутим, могуће је да ће ово место ускоро преузети други језици. Енглески спада у групу западногерманских језика. Зато је сродан немачком, на пример. Ипак, у последњих хиљаду година језик се значајно изменио.

Раније је енглески био језик који је имао наставке. Већина наставака с граматичком функцијом је отпала. Зато енглески можемо уврстити у изолирајуће језике. Ова врста језика је сличнија кинеском него немачком. Енглески језик ће се у будућности још више упростити. Неправилни глаголи ће највероватније нестати. У поређењу са осталим индоевропским језицима енглески је једноставан. Енглески правопис је, с друге стране, веома тежак. Разлог томе је велика разлика у писању и изговору речи. Енглески правопис није се мењао већ неколико векова. Али се изговор значајно променио. Резултат тога је да се још увек пише онако како се говорило 1400. године. Када је изговор у питању, постоје многобројне нерегуларности. Само за словну комбинацију “ough” постоји шест варијанти. Проверите сами ! - thorough, thought, through, rough, bough, cough.
Одгонетните језик!
Словачки спада у западнословенске језике. То је матерњи језик за више од 5 милиона људи. У уском је сродству са суседним чешким. Разлог томе је заједничка прошлост у бившој Чехо******ој. Лексички фонд обају језика је већином идентичан. Разлике се односе пре свега на гласовни систем. Словачки је настао у 10. веку у виду више дијалеката.

Међутим, дуго времена је био под утицајем суседних језика. Зато је данашњи књижевни _______ добио свој облик тек у 19. веку. Тако су се могли поједноставити неки елементи у поређењу са чешким. Али многи различити дијалекти су се одржали до данас. У ******ом језику се користи латинично писмо. То је језик који други словенски говорници најлакше разумеју... Могло би се рећи да је _______ нека врста међујезика у слoвенском простору. Добар разлог да се позабавите овим лепим језиком.