српски » енглески UK   Разгледање града


42 [четрдесет и два]

Разгледање града

-

+ 42 [forty-two]

+ City tour

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Да ли je пијаца отворена недељом? Is t-- m----- o--- o- S------? +
Да ли је сајам отворен понедељком? Is t-- f--- o--- o- M------? +
Да ли је изложба отворена уторком? Is t-- e--------- o--- o- T-------? +
   
Да ли је зоолошки врт отворен средом? Is t-- z-- o--- o- W---------? +
Да ли је музеј отворен четвртком? Is t-- m----- o--- o- T--------? +
Да ли је галерија отворена петком? Is t-- g------ o--- o- F------? +
   
Да ли се сме фотографисати? Ca- o-- t--- p----------? +
Мора ли се платити улаз? Do-- o-- h--- t- p-- a- e------- f--? +
Колико кошта улаз? Ho- m--- i- t-- e------- f--? +
   
Има ли попуст за групе? Is t---- a d------- f-- g-----? +
Има ли попуст за децу? Is t---- a d------- f-- c-------? +
Има ли попуст за студенте? Is t---- a d------- f-- s-------? +
   
Каква је то зграда? Wh-- b------- i- t---? +
Колико је стара та зграда? Ho- o-- i- t-- b-------? +
Тко је саградио ту зграду? Wh- b---- t-- b-------? +
   
Ја се интересујем за архитектуру. I’- i--------- i- a-----------. +
Ја се интересујем за уметност. I’- i--------- i- a--. +
Ја се интересујем за сликарство. I’- i--------- i- p--------. +
   

Брзи језици, спори језици

У свету постоји преко 6.000 језика. Сви они имају исту функцију. Језици нам помажу да разменимо информације. Ово се у сваком језику дешава на различит начин. Зато што се сваки језик понаша у складу са сопственим правилима. Они се такође разликују и према брзини којом се говоре. Ово је доказано разним лингвистичким студијама. Неколико краћих текстова било је преведено на различите језике. Потом су текстови гласно читани - свако је наглас читао текст на свом матерњем језику. Резултат је био јасан. Јапански и шпански су најбржи језици. У овим језицима, у секунду се изговори осам слогова. Кинези говоре далеко спорије.

Само пет слогова у секунду. Брзина говора зависи од комплексности слогова. Уколико су слогови комплексни, говорење траје дуже. Немачки слог, на пример, садржи три звука. Зато се говори релативно споро. Брзо говорење уопште не значи да има много тога да се саопшти. Баш напротив! У слоговима који се брзо изговарају садржано је врло мало информацијa. Иако Јапанци говоре брзо, они саопштавају врло мало садржаја. Супротно томе, “спори” кинески каже много са само неколико речи. Енглески слогови такође садрже много информација. У целој тој ствари је најинтересантније да су испитивани језици подједнако ефикасни! Ово значи да онај који спорије говори, саопштава више. Ономе ко говори брзо потребан је већи број речи. Ипак, на крају крајева, сви они стигну скоро истовремено на циљ.
Одгонетните језик!
Словенски спада у јужно******ске језике. То је матерњи језик око 2 милиона људи. Они живе у Словенији, Хрватској, Србији, Аустрији, Италији и Мађарској. Доста је сличан чешком и словачком. Али велики је утицај и српскохрватског. Иако је Словенија мала земља, тамо има доста различитих дијалеката. Разлог томе је што је на том говорном подручју било мноштво историјских догађаја.

То се види по лексичком фонду који садржи пуно израза из страних језика. Словенски користи латинична слова. Граматика познаје шест падежа и три рода. У изговору постоје два службена гласовна система. Један од њих тачно разликује између високих и ниских тонова. Још једна посебност овог језика је његова архаична структура. Према другим језицима су Словенци одувек били веома отворени. Зато се још више радују када се неко занима за њихов језик!