српски » енглески UK   Излазити навече


44 [четрдесет и четири]

Излазити навече

-

+ 44 [forty-four]

+ Going out in the evening

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Има ли овде дискотека? Is t---- a d---- h---? +
Има ли овде ноћни клуб? Is t---- a n-------- h---? +
Има ли овде кафана? Is t---- a p-- h---? +
   
Шта има вечерас у позоришту? Wh---- p------ a- t-- t------ / t------ (a-.) t--- e------? +
Шта има вечерас у биоскопу? Wh---- p------ a- t-- c----- / m----- (a-.) t--- e------? +
Шта има вечерас на телевизији? Wh---- o- T- t--- e------? +
   
Има ли још карата за позориште? Ar- t------ f-- t-- t------ / t------ (a-.) s---- a--------? +
Има ли још карата за биоскоп? Ar- t------ f-- t-- c----- / m----- (a-.) s---- a--------? +
Има ли још карата за фудбалску утакмицу? Ar- t------ f-- t-- f------- / s----- a-. g--- s---- a--------? +
   
Ја желим седети скроз позади. I w--- t- s-- i- t-- b---. +
Ја желим седети негде у средини. I w--- t- s-- s-------- i- t-- m-----. +
Ја желим седети скроз напред. I w--- t- s-- a- t-- f----. +
   
Можете ли ми нешто препоручити? Co--- y-- r-------- s--------? +
Када почиње представа? Wh-- d--- t-- s--- b----? +
Можете ли ми набавити карту? Ca- y-- g-- m- a t-----? +
   
Је ли овде у близини игралиште за голф? Is t---- a g--- c----- n-----? +
Је ли овде у близини тениски терен? Is t---- a t----- c---- n-----? +
Је ли овде у близини затворени базен? Is t---- a- i----- s------- p--- n-----? +
   

Малтешки језик

Многи Европљани који желе да усаврше свој енглески путују на Малту. Зато што је енглески званични језик народа овог јужноевропског острава. Малта је такође позната по својим многобројним језичким школама. Но ово није разлог због којег се лингвисти занимају за Малту. У питању је сасвим други разлог. Република Малта има још један званични језик: малтешки, односно малти. Овај се језик развио из једног арапског дијалекта. Тиме је малти једини семитски језик Европе. Међутим, његова синтакса и фонологија разликују од арапске. Малтешки се такође пише латиницом. Али, њихов алфабет садржи и неколико посебних знакова. С друге стране, слово “ц” и “ипсилон” уопште не постоје. Њихов речник садржи елементе многих језика.

Осим арапског ту се убрајају пре свега италијански и енглески. Феничани и Картагињани су такође имали утицаја на овај језик. Зато поједини истраживачи сматрају малти арапским креолским језиком. Малта је кроз историју била под окупацијом разних власти. И све оне су оставиле трага на острвима Малта, Гозо и Комино. Малти је дуже време био само једна врста локалног говорног језика. Ипак, увек је остајао матерњи језик “правих” Малтежана. И он је преношен искључиво усменим путем. Тек почетком 19. века људи су почели да пишу на њему. Према неким проценама, данас га говори 330.000 људи. Малта је члан Европске заједнице од 2004. године. Тиме је малти и један од званичних европских језика. За Малтежане њихов језик је само део њихове културе. И врло им је драго кад странци желе да уче њихов језик. Школа за учење језика има довољно ...
Одгонетните језик!
Тамилски спада у дравидске језике. То је матерњи језик око 70 милиона људи. Првенствено се говори у јужној Индији и на Шри Ланки. Тамилски има најдужу традицију међу свим савременим индијским језицима. У Индији се зато признаје као класични језик. То је такође један од 22 службена језика потконтинента. Књижевни језик се јако разликује од разговорног језика.

У зависности ок контекстне ситуације бира се, значи, друга варијанта језика. Ово стриктно раздвајање је важно обележје ******ог језика. За језик су типични и многи дијалекти. Дијалекти који се говоре у Шри Ланки су углавном конзервативнији. Тамилски се пише властитом мешавином абецеде и слоговног писма. Не зна се тачно како је настао _______. Међутим, сигурно је да је језик старији од 2000 година. Ко учи _______, много учи и о Индији!