српски » енглески UK   У биоскопу


45 [четрдесет и пет]

У биоскопу

-

+ 45 [forty-five]

+ At the cinema

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Ми желимo у биоскоп. We w--- t- g- t- t-- c-----. +
Данас игра добар филм. A g--- f--- i- p------ t----. +
Филм је сасвим нов. Th- f--- i- b---- n--. +
   
Где је благајна? Wh--- i- t-- c--- r-------? +
Има ли још слободних места? Ar- s---- s---- a--------? +
Колико коштају улазнице? Ho- m--- a-- t-- a-------- t------? +
   
Када почиње представа? Wh-- d--- t-- s--- b----? +
Колико траје филм? Ho- l--- i- t-- f---? +
Могу ли се резервисати карте? Ca- o-- r------ t------? +
   
Хтео / хтела бих седети позади. I w--- t- s-- a- t-- b---. +
Хтео / хтела бих седети напред. I w--- t- s-- a- t-- f----. +
Хтео / хтела бих седети у средини. I w--- t- s-- i- t-- m-----. +
   
Филм је био напет. Th- f--- w-- e-------. +
Филм није био досадан. Th- f--- w-- n-- b-----. +
Али књига је била боља од филма. Bu- t-- b--- o- w---- t-- f--- w-- b---- w-- b-----. +
   
Каква је била музика? Ho- w-- t-- m----? +
Какви су били глумци? Ho- w--- t-- a-----? +
Да ли је било титловано на енглеском језику? We-- t---- E------ s--------? +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Језик и музика

Музика је светски феномен. Сви народи света стварају музику. Она се разуме у свим културама. Ово је доказано у једној од научних студија. Притом је једном племену који живи у изолацији пуштана западњачка музика. У питању је било једно афричко племе које никада није било у контакту са модерним светом. Ипак су припадници племена препознали да ли су слушали веселу или тужну музику. Зашто је то тако још увек није истражено. Изгледа да музика представња језик који не познаје границе. И сви ми смо на неки начин научили да је исправно интерпретирамо. Музика за еволуцију није од користи. То што је ипак разумемо повезујано је са нашим језиком. Јер музика и језик иду заједно.

У мозгу се слично обрађују. Такође слично и функционишу. Обоје комбинују тонове и звукове према одређеним правилима. Чак и бебе разумеју музику - што су научиле још у стомаку. Тамо слушају мелодију мајчиног језика. Кад стигну на свет, разумеју музику. Могло би се рећи да музика имитира мелодију језика. Емоција се и у музици и у језику изражава брзином. Користећи своје лингвистичко знање, можемо разумети емоцију у музици. И обрнуто: музички обдарени људи лакше уче језике. Многи музичари памте језике као што памте мелодије. На тај начин се боље сећају језика. Интересантно је да успаванке из целог света звуче слично. Ово нам показује до које мере је музички језик интернационалан. А можда је и најлепши језик на свету.
Одгонетните језик!
Телугу је матерњи језик око 75 милиона људи. Спада у дравидске језике. Телугу се говори првенствено у југоисточној Индији. После језика хинду и бенгали то је језик којим говори највише људи у Индији. Пре су се писани и говорни _______ доста разликовали. Скоро би се могло рећи да су то била два различита језика. Онда је књижевни језик модернизиран, тако да се свуда може користити.

Телугу се дели на пуно дијалеката, при чему се северни сматрају посебно чистим. Изговор није баш једноставан. У сваком случају би изговор требало вежбати с говорником матерњег језика. Телугу користи властито писмо. То је мешавина абецеде и слоговног писма. Особеност писма су многи округли облици. Они су типични за јужноиндијска писма. Учите _______ јер се с њим има пуно тога открити!