српски » енглески UK   У дискотеци


46 [четрдесет и шест]

У дискотеци

-

+ 46 [forty-six]

+ In the discotheque

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Да ли је место слободно? Is t--- s--- t----? +
Могу ли сести до Вас? Ma- I s-- w--- y--? +
Радо. Su--. +
   
Како Вам се свиђа музика? Ho- d- y-- l--- t-- m----? +
Мало је прегласна. A l----- t-- l---. +
Али бенд свира сасвим добро. Bu- t-- b--- p---- v--- w---. +
   
Јесте ли често овде? Do y-- c--- h--- o----? +
Не, ово је први пут. No- t--- i- t-- f---- t---. +
Ја још никада нисам био / била овде. I’-- n---- b--- h--- b-----. +
   
Плешете ли? Wo--- y-- l--- t- d----? +
Можда касније. Ma--- l----. +
Ја не знам тако добро плесати. I c---- d---- v--- w---. +
   
То је јако једноставно. It-- v--- e---. +
Ја ћу Вам показати. I’-- s--- y--. +
Не, радије други пут. No- m---- s--- o---- t---. +
   
Чекате ли некога? Ar- y-- w------ f-- s------? +
Да, мог пријатеља. Ye-- f-- m- b--------. +
Ено га тамо иза долази! Th--- h- i-! +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Гени утичу на језик

Који језик говоримо зависи од нашег наслеђа. Али и гени при том играју важну улогу. До овога закључка су дошли научници из Шкотске. Они су истраживали на који начин се енглески разликује од кинеског. При томе су открили да гени имају веома значајну улогу. Разлог томе је да генетска структура утиче на развој мозга. Гени, да тако кажемо, обликују мождану структуру. Ово детерминише нашу способност да учимо језике. При том су најважније варијанте двају гена. Уколико одређена варијанта недостаје, развијају се тонални језици. Зато тоналне језике говоре народи којима недостаје ова генетска варијанта. Код тоналних језика значење речи се утврђује висином тона. Кинески се, на пример, убројава у тоналне језике.

Уколико ова генетска варијанта доминира, доћи ће до развиоја неких других језика. Енглески није тонални језик. Варијанте овог гена нису подједнако распоређене. То значи да се на свету појављују са различитом учесталошћу. Језици могу преживети само уколико се преносе. Да би дошло до овога, деца морају бити у стању да имитирају језик родитеља. Значи: морају бити у могућности да добро науче језик. Само у том случају ће се језик преносити с једне генерације на другу. Старија варијанта гена је она која унапређује тоналне језике. Зато се претпоставља да је у прошлости постојало много више тоналних језика. Ипак, улогу генетске компоненте не треба прецењивати. Она само може допринети објашњавању развоја језика. Не постоји ген за енглески или за кинески језик. Свако може научити сваки језик. За то нам нису потребни гени - само радозналост и дисциплина!
Одгонетните језик!
Тајландски (или тајски) спада у породицу таи-кадаи језика. То је матерњи језик око 20 милиона људи. За разлику од већине западних језика тајски је тонски језик. Код тонских језика изговор слогова одлучује о њиховом значењу. Већина речи у тајском се састоји из једног слога. У зависности од тога којом тонском висином се она говори, реч добија друго значење. Тајски разликује укупно пет различитих висина тонова.

Тајландско друштво је вековима било строго хијерархијски уређено. Зато тајски и данас познаје најмање пет различитих нивоа. Они се крећу од једноставног разговорног језика до врло уљудног језичког облика. Осим тога тајски се дели на пуно локалних дијалеката. Систем знакова овог језика је мешавина абецеде и слоговног писма. Граматика није комплексна. Пошто је тајски изолирајући језик, нема деклинација или коњугација. Научите тајски, јер је то заиста фасцинантан језик!