српски » енглески UK   На базену


50 [педесет]

На базену

-

+ 50 [fifty]

+ In the swimming pool

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Данас је вруће. It i- h-- t----. +
Идемо ли на базен? Sh--- w- g- t- t-- s------- p---? +
Јеси ли расположен / расположена за пливање? Do y-- f--- l--- s-------? +
   
Имаш ли пешкир? Do y-- h--- a t----? +
Имаш ли купаће гаће? Do y-- h--- s------- t-----? +
Имаш ли купаћи костим? Do y-- h--- a b------ s---? +
   
Знаш ли пливати? Ca- y-- s---? +
Знаш ли ронити? Ca- y-- d---? +
Знаш ли скакати у воду? Ca- y-- j--- i- t-- w----? +
   
Где је туш? Wh--- i- t-- s-----? +
Где је кабина за пресвлачење? Wh--- i- t-- c------- r---? +
Где су наочале за пливање? Wh--- a-- t-- s------- g------? +
   
Да ли је вода дубока? Is t-- w---- d---? +
Да ли је вода чиста? Is t-- w---- c----? +
Да ли је вода топла? Is t-- w---- w---? +
   
Ја се смрзавам. I a- f-------. +
Вода је прехладна. Th- w---- i- t-- c---. +
Идем сада напоље из воде. I a- g------ o-- o- t-- w---- n--. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Непознати језици

На свету постоји неколико хиљада различитих језика. Према проценама лингвиста, има их између шест и седам хиљада. Тачан број им се ипак још увек није утврдио. Разлог томе је да још увек има пуно неоткривених језика. Ови језици се углавном говоре у удаљеним крајевима света. Пример једне такве удаљене области је Амазон. Многи становници ове области још увек живе у изолацији. Они немaју никаквог додира са другим културама. Па ипак сви они имају властити језик што је разумљиво. И у другим деловима света постоје још увек напознати језици. Још увек нам није познато колико језика говори становништво централне Африке. Ни Нова Гвинеја није довољно истраживана са лингвистичког становишта. Права је сензација кад год се открије неки нови језик.

Пре отприлике две године научници су открили коро. Коро се говори у малим селима северне Индије. Кором се служи само око хиљаду људи. Овај језик се искњучиво говори. У писменом облику он не постоји. Научнике јоћ увек збуњује како је могуће да је толико дуго преживео. Коро спада у тибетанско-бурманску језичkу породицу. Широм Азије говори се око три стотине језика ове породице. Али коро ни са једним од њих није сродан. То значи да мора да има сопствену историју. Мањи језици, нажалост, брзо нестају. Понекад језик нестане за живота само једне генерације. У том случају научници имају веома мало времена за њихово проучавање. Али за коро још има мало наде. Треба да се документује у једнном аудио-речнику.
Одгонетните језик!
Мађарски спада у угро-финске језике. Као уралски језик јасно се разликује од индогерманских језика. Мађарски је у даљњем сродству с финским. Ова сличност је међутим препознатљива само још у језичкој структури. Мађари и Финци се међусобно не разумеју. Око 15 милиона људи говори _______. Они првенствено живе у Мађарској, Румунији, Словачкој, Србији и Украјини.

Мађарски језик се дели у девет дијалекатских група. Користи се латинично писмо. Свака реч се наглашава на првом слогу, а при томе је неважна дужина речи. И у изговору је важно да се прави разлика између кратких и дугих самогласника. Мађарска граматика није баш једноставна. Има пуно посебности. Ова јединственост језика је важно обележје ******ског идентитета. Свако ко учи _______ ће убрзо схватити зашто Мађари толико воле свој језик!