српски » енглески UK   Радити


55 [педесет и пет]

Радити

-

+ 55 [fifty-five]

+ Working

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Шта сте по занимању? Wh-- d- y-- d- f-- a l-----? +
Мој муж је по занимању доктор. My h------ i- a d-----. +
Ја радим пола радног времена као медицинска сестра. I w--- a- a n---- p--------. +
   
Ускоро ћемо добити пензију. We w--- s--- r------ o-- p------. +
Али су порези високи. Bu- t---- a-- h---. +
И здравствено осигурање је високо. An- h----- i-------- i- e--------. +
   
Шта желиш једном постати? Wh-- w---- y-- l--- t- b----- s--- d--? +
Ја желим постати инжењер. I w---- l--- t- b----- a- e-------. +
Желим да студирам на универзитету. I w--- t- g- t- c------. +
   
Ја сам приправник. I a- a- i-----. +
Ја не зарађујем много. I d- n-- e--- m---. +
Ја одрађујем приправнички стаж у иностранству. I a- d---- a- i--------- a-----. +
   
Ово је мој шеф. Th-- i- m- b---. +
Имам драге колеге. I h--- n--- c---------. +
У подне увек идемо у кантину. We a----- g- t- t-- c-------- a- n---. +
   
Ја тражим радно место. I a- l------ f-- a j--. +
Ја сам већ годину дана незапослен / незапослена. I h--- a------ b--- u--------- f-- a y---. +
У овој земљи има превише незапослених. Th--- a-- t-- m--- u--------- p----- i- t--- c------. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Меморији је потребан говор

Већина људи памти свој први дан у школи. Многи од њих се ипак не сећају шта је било пре тога. Скоро да немамо сећање на прве дане нашег живота. Али зашто? Зашто се не сећамо искустава које смо имали кад смо били бебе? Разлог лежи у развоју. Говор и меморија се развијају готово истовремено. Да би се нечега сетила, особи је неопходан језик. То значи да мора имати речи којима би означила своја искуства. Научници су децу тестирали на различите начине. Том приликом дошли су до занимљивог открића. Чим науче да говоре, деца забораве све што је било пре тог тренутка. Зато је почетак говора истовремено и почетак меморије.

Прве три године живота деца уче огроман број ствари. Свакога дана доживљавају нове ствари. У тој животној доби стичу многа важна искуства. Па ипак све то нестане. Психолози овај феномен називају инфантилном амнезијом. У памћењу остају само ствари које су деца у стању да именују. Аутобиографско памћење чува лично доживљено. Ово ради на принципу вођења дневника. У њему је записано све што нам је у животу важно. На тај начин аутобиографска меморија формира наш идентитет. Али њен развој зависи од учења матерњег језика. Њу можемо активирати искључиво путем говора. Ствари које смо као беба научили нису нестале. Све оне су меморисане негде у мозгу. Једино их се не можемо сетити... Заиста штета, зар не?
Одгонетните језик!
Албански спада у индогерманске језике. Али није у сродству ни с једним другим језиком из ове језичке групе. Још се не зна како је тачно _______ настао. Данас се овим језиком углавном говори у Албанији и на Косову. За око 6 милиона људи то је матерњи језик. Албански се дели на два велика дијалекта. Река Шкумбин је линија раздвајања између северног и јужној наречја.

У неким тачкама се ова два дијалекта значајно међусобно разликују. Писани _______ језик је створен тек у 20. вијеку. Албански језик користи латинична слова. Граматика личи делимице граматици грчког и румунског језика. Могу се наћи и паралеле у јужнословенским језицима. Све ове сличности су сигурно резултат контаката између говорника ових језика. Ко се занима за језике, требало би да обавезно учи _______! То је заиста јединствен језик!