српски » енглески UK   Осећаји


56 [педесет и шест]

Осећаји

-

+ 56 [fifty-six]

+ Feelings

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Бити расположен. to f--- l--- / w--- to +
Расположени смо. We f--- l---. / W- w--- t-. +
Нисмо расположени. We d---- f--- l---. / W- d--- w--- t-. +
   
Плашити се. to b- a----d +
Ја се плашим. I’- a-----. +
Ја се не плашим. I a- n-- a-----. +
   
Имати времена to h--- t--e +
Он има времена. He h-- t---. +
Он нема времена. He h-- n- t---. +
   
Досађивати се to b- b---d +
Она се досађује. Sh- i- b----. +
Она се не досађује. Sh- i- n-- b----. +
   
Бити гладан to b- h----y +
Јесте ли гладни? Ar- y-- h-----? +
Ви нисте гладни? Ar---- y-- h-----? +
   
Бити жедан to b- t-----y +
Они су жедни. Th-- a-- t------. +
Они нису жедни. Th-- a-- n-- t------. +
   

Тајни језици

Језицима другима саопштавамо шта мислимо и осећамо. Најважнија сврха језика је, дакле, разумевање. Али, људи понекад не желе да их свако разуме. Тада измишљају тајне језике. Тајни језици фасцинирају човечанство већ хиљадама година. Још је Јулије Цезар имао сопствени тајни језик. Он је слао шифриране поруке свуда по свом империјуму. Наравно да његови непријатељи нису били у стању да те поруке разумеју. Тајни језици су облик заштићене комуникације. Уз њихову помоћ се разликујемо од других људи. Њиме показујемо да спадамо у једну ексклузивну групу. Тајне језике користимо из бројних разлога. Љубавници су одвајкада писали шифроване поруке.

Извесне професионалне групације такође имају сопствени тајни језик. Постоји језик мађионичара, лопова и пословних људи. Но тајни језици се понајвише употребљавају у политикчке сврхе. Тајне поруке су се употребљавале скоро у свим ратовима. Војне и обавештајне службе имају експерте за тајне језике. Криптологија је наука о дешифровању. Модерни кодови засновани су на компликованим математичким формулама. Њих је врло тешко дешифровати. Наш живот се не може замислити без шифрованих језика. Шифровани подаци се у данашње време користе у многим областима. Кредитне карте, имејлови - све функционише путем шифре. Тајни језици су посебно фасцинантни деци. Она уживају да са вршњацима размењују тајне поруке. Чак можемо рећи да су тајни језици корисни за дечји развој. Они унапређују креативност и осећај за језик.
Одгонетните језик!
Арапски језик спада у најважније језике на свету. Више од 300 милиона људи у преко 20 земаља говори _______. Овај афроазијски језик је настао пре више хиљада година. Прво се говорио на Арапском полуострву, а онда се снажно проширио. Говорни _______ јако се разликује од књижевног ******ог језика. Такође има пуно различитих _______х дијалеката. Говорници из различитих регија често се међусобно уопште не разумеју.

Класични књижевни _______ језик данас се скоро никако не говори. Појављује се пре свега у писаном облику. Интерес за _______м језиком је последњих година јако порастао. Многим људима је посебно фасцинантно ******о писмо. Пише се здесна налево. Ко жели учити _______, морао би се придржавати одређеног редоследа. Прво изговор, затим граматика а тек онда писмо. Ко се тога придржава, биће му сигурно много забавно при учењу.