српски » енглески UK   Негација 2


65 [шездесет и пет]

Негација 2

-

+ 65 [sixty-five]

+ Negation 2

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Да ли је прстен скуп? Is t-- r--- e--------? +
Не, он кошта само стотину евра. No- i- c---- o--- o-- h------ E----. +
Али ја имам само педесет. Bu- I h--- o--- f----. +
   
Јеси ли већ готов / готовa? Ar- y-- f-------? +
Не, још не. No- n-- y--. +
Али сам ускоро готов / готова. Bu- I--- b- f------- s---. +
   
Желиш ли још супе? Do y-- w--- s--- m--- s---? +
Не, не желим више. No- I d---- w--- a------. +
Али још један сладолед. Bu- a------ i-- c----. +
   
Станујеш ли већ дуго овде? Ha-- y-- l---- h--- l---? +
Не, тек један месец. No- o--- f-- a m----. +
Али већ познајем много људи. Bu- I a------ k--- a l-- o- p-----. +
   
Путујеш ли сутра кући? Ar- y-- d------ h--- t-------? +
Не, тек за викенд. No- o--- o- t-- w------. +
Али се враћам већ у недељу. Bu- I w--- b- b--- o- S-----. +
   
Да ли је твоја ћерка већ одрасла? Is y--- d------- a- a----? +
Не, она има тек седамнаест година. No- s-- i- o--- s--------. +
Али она већ има момка. Bu- s-- a------ h-- a b--------. +
   

Шта нам речи говоре

на свету постојe милиони књига. Колико их је до данас написано, тачно се не зна. У њима се налази огромно знање. Када би их неко све прочитао, знао би о животу много тога. Зато што нам књиге показују на који начин се мења свет у коме живимо. Свака време има своје књиге. Из њих се може сазнати шта је људима важно. На жалост, нема никога ко би могао прочитати сваку књигу. Али, модерна технологија нам може помоћи у анализи књига. Путем дигитализације књиге се могу чувати електронским путем - као и подаци. Потом се њихов садржај може анализирати. На тај начин лингвисти долазе до тога како се језик мењао. Још је занимљивије бројати колико се често поједине речи употребљавају.

На тај начин се може препознати значај извесних ствари. Научници су проучили преко пет милиона књига. У питању су биле књиге из последњих пет векова. При том је анализирано 500 милијарди речи. Фреквентност речи показала је како су људи некада живели, а како живе данас. У језику се огледају идеје и трендови. Реч мушкарци , на пример, је изгубила на значењу. У данашње време користи се много ређе него у прошлости. Употреба речи жене , напротив, све више добија на значају. Кад посматрамо речи, такође можемо доћи до тога шта радо једемо. Педесетих година је реч сладолед била врло важна. Онда су на популарности добиле речи пица и паста . Већ неколико година је популаран појам суши . За све који воле језике има једна добра вест ... Из године у годину, језик добија све више речи!
Одгонетните језик!
Есперанто спада у планске језике. Плански језици се циљано развијају и стварају, тј. они следе план. При томе се мешају елементи различитих језика. Циљ је да се омогући да што је могуће више људи научи планске језике. Есперанто је по први пут представљен 1887. године у Варшави. Његов оснивач је љекар Лудвик Л. Заменхоф (псеудоним: Др Есперанто, онај који се нада). У проблемима у споразумевању видео је главни разлог немира.

Зато је хтео створити неутрални језик који би повезивао народе. Данас је _______ најпознатији плански језик на свету. С њим се повезују циљеви као што је толеранција и људска права. Есперанто се одликује снажним индоевропским утицајем. Велики део језичког фонда долази на пример из романских језика. Овим језиком владају људи у више од 120 земаља. Редовно се срећу у удружељима и на међународним конгресима. Научите _______ и пронађите нове пријатеље!