српски » енглески UK   нешто хтети


71 [седамдесет и један]

нешто хтети

-

+ 71 [seventy-one]

+ to want something

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Шта хоћете ви? Wh-- d- y-- w--- t- d-? +
Хоћете ли ви играти фудбал? Do y-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.)? +
Хоћете ли ви посетити пријатеље? Do y-- w--- t- v---- f------? +
   
хтети to w--t +
Ја не желим стићи касно. I d---- w--- t- a----- l---. +
Ја нећу да идем тамо. I d---- w--- t- g- t----. +
   
Ја хоћу да идем кући. I w--- t- g- h---. +
Ја хоћу да останем код куће. I w--- t- s--- a- h---. +
Ја хоћу да будем сам / сама. I w--- t- b- a----. +
   
Хоћеш ли остати овде? Do y-- w--- t- s--- h---? +
Хоћеш ли овде јести? Do y-- w--- t- e-- h---? +
Хоћеш ли овде спавати? Do y-- w--- t- s---- h---? +
   
Хоћете ли сутра отпутовати? Do y-- w--- t- l---- t-------? +
Хоћете ли остати до сутра? Do y-- w--- t- s--- t--- t-------? +
Хоћете ли сутра платити рачун? Do y-- w--- t- p-- t-- b--- o--- t-------? +
   
Хоћете ли у дискотеку? Do y-- w--- t- g- t- t-- d----? +
Хоћете ли у биоскоп? Do y-- w--- t- g- t- t-- c-----? +
Хоћете ли у кафић? Do y-- w--- t- g- t- a c---? +
   

Индонезија, земља многих језика

Република Индонезија је једна од највећих земаља на свету. У овој острвској земљи живи око 240 милиона људи. Сви они припадају разним народним групацијама. Према неким проценама, у Индонезији живи око 500 етничких групација. Оне имају многе различите културне традиције. И говоре много различитих језика! У Индонезији се говори око 250 различитих језика. А ту су и многобројни дијалекти. Индонезијски језици се углавном класификују према народним групама. На пример, постоји јавански или балинежански језик. Мноштво језика, наравно, проузрокује многе проблеме. Оно стоји на путу ефикасне економије и администрације. Зато је у Индонезији уведен један национални језик.

Од 1945. - године стицања независности Индонезије, званични језик је бахаса индонезија . Овај се језик,поред матерњег, учи у свим школама. Ипак, сви Индонежани не говоре овим језиком. Течно га говори само 75% становништва. Бахаса индонезија је матерњи језик “само” 20 милиона људи. Многи регионални језици још увек су од велике важности. За љубитеље страних језика индонежански је веома занимљив. Зато што његово учење са собом носи велике предности. Сматра се да је језик релативно лак. Граматичка правила се лако могу савладати. Код изговора се човек може ослонити на писање. Правопис такође није компликован. Многе индонежанске речи потичу из других језика. И: индонежански ће ускоро постати један од најважнијих језика... Није ли ово довољно разлога да почнете да га учите?
Одгонетните језик!
Хебрејски спада у породицу афроазијатских језика. У блиском је сродству с арапским и арамејским. За 5 милиона људи је _______ матерњи језик. Савремени _______ је, међутим, вештачки створен језик… Основа за његово стварање је био већ пуно времена пре изумрли старо_______. Лексички фонд и граматика су деломице преузети и из других језика. Тако је старо_______ свјесно преобликован у модеран стандардни језик.

Овај циљано преобликовање језика је јединствено у свету. Хебрејски систем знакова се састоји од консонантског писма. То значи да се вокали у правилу не пишу. За њих нема властитих слова. Хебрејски се чита здесна налево. Његови знакови потичу из традиције дуге 3000 година. Ко учи _______, истовремено упознаје и део светске историје. Испробајте га!